Hoofdverdachte internationale hennepactie in Oirsbeek aangehouden

31396

De man (30) die donderdag tijdens een inval in Oirsbeek werd opgepakt, blijkt een van de twee hoofdverdachten te zijn in de internationale actie naar grootschalige geprofessionaliseerde hennepteelt.


Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De actie startte donderdagochtend. In Nederland zijn naar aanleiding van het onderzoek vier verdachten aangehouden en in België één. Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten zijn ook in Spanje doorzoekingen gedaan. Daarbij zijn negen personen gearresteerd. Zij worden verdacht van georganiseerde hennepteelt en het witwassen van miljoenen euro's. Er zijn nog tientallen verdachten en veel van hen zijn nog voortvluchtig. De politie sluit meerdere doorzoekingen en aanhoudingen niet uit.

Van de tien doorzoekingen in Nederland doorzocht de politie negen panden in Limburg en één in Amsterdam. Over de grens is in België een inval gedaan en in Spanje zijn tien locaties doorzocht. Daarbij zijn in Nederland en België dertien auto’s in beslag genomen, waaronder een oldtimer en twee Ferrari’s. Daarnaast zijn onder meer twee motoren, informatiedragers, sieraden, een vuurwapen, een boksbeugel, een ploertendoder en telefoons in beslag genomen. Ook legde de politie beslag op een onbekend geldbedrag.

Het onderzoek dat wordt geleid door het Openbaar Ministerie en de politie, startte eind vorig jaar, toen in november tientallen hennepplantages werden opgerold. Ruim een half jaar later werd in Geleen een vrachtwagen met 125 kilo aan hennep onderschept. Hierbij werden drie mensen aangehouden, waarvan er nog twee in voorarrest zitten. Deze aanhoudingen worden door de politie gekoppeld aan het onderzoek.

Om de verdachten op het spoor te komen heeft de politie maandenlang gesprekken afgeluisterd, een chat gehackt en vertrouwelijke informatie opgenomen in een autobedrijf in Beek. Daaruit blijkt dat er sprake is van twee criminele samenwerkingsverbanden met een Albanese en een Syrische achtergrond. Een van twee wordt aangestuurd vanuit Beek. Naast Spanje, Nederland en België zijn de groeperingen ook in Duitsland actief.

De Spaanse politie heeft in het kader van deze actie in Barcelona en omgeving, verdeeld over vijf locaties, ongeveer 13.000 hennepplanten gevonden. In Spanje werd duidelijk dat op grote schaal transporten plaatsvinden van Spanje naar Nederland.

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019