Opnieuw debat Chroom-6 in Den Haag

25571

Dinsdag staat in de Tweede Kamer in Den Haag weer een debat over Chroom-6 op de agenda. Dan gaat het over de compensatieregeling, waarbij veel gedupeerden buiten de boot vallen.

Volgens Stichting NL-Poms, die opkomt voor de belangen van de gedupeerden, is een aantal zaken verbeterd. Zo is de communicatie verbeterd en is de nazorg nu fatsoenlijk geregeld via een loket.

De staatsecretaris wil vasthouden aan de huidige compensatieregeling. Hierbij vallen veel mensen echter buiten de boot. Vaak voorkomende ziektes zoals maagkanker zijn uitgesloten van de regeling. Daarnaast is het volgens de stichting moeilijk te verklaren waarom iemands voormalige functie invloed heeft op de hoogte van de uitkering bij de ontwikkeling van dezelfde ziekte.

Tijdens het debat wordt ook gekeken naar een vergoeding voor iedereen die op materieeldepots, zoals in Brunssum en Eygelshoven, gewerkt heeft. Het staat volgens de stichting vast dat het Ministerie van Defensie willens en wetens mensen heeft blootgesteld aan gevaren van het werken met Chroom-6. Deze giftige stof zat onder andere in de verf waarmee het Amerikaanse legermateriaal bespoten was.

De Tweede Kamer liet eerder al weten dat zij achter een uitbreiding van de compensatieregeling staat.

 

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019