ANALYSE De ervaring bij Roda JC moet nu opstaan

Gepubliceerd op 1/11/2020 om 12:01

Roda JC heeft bewust gekozen voor veel ervaring in de selectie om na een aantal slechte jaren de weg omhoog in te kunnen slaan. Probleem is echter dat juist die ervaren krachten nu teveel verzaken. En daar zal snel verandering in moeten gaan komen wil de Kerkraadse club een woordje kunnen meespreken. 

‘’We kiezen vaker voor ervaring ja dat klopt, maar we wilden vooral kwaliteit toevoegen aan de selectie”, legde technisch directeur Jeffrey van As onlangs desgevraagd uit. Hij haalde een trits aan nieuwe spelers met vooral ervaring: Erik Falkenburg, Fabian Serrarens, Danny Bakker, Niek Vossebelt en Kees Luijckx.

“De jonge spelers moesten vorig seizoen meer aan de bak ja, maar nu is dat anders. Roda is de afgelopen seizoenen niet voor niks laag geëindigd, als je begrijpt wat ik bedoel. Willen de jongeren nu in de basis staan dan moeten zij de goeie maar eruit spelen. Zo is het nu eenmaal.”

Duidelijke woorden van Van As die samen met trainer Jurgen Streppel van de nieuwe Roda-top de opdracht heeft gekregen om in de top vijf van de eerste divisie te gaan meespelen. Daar hangt natuurlijk een volgend doel aan vast: promotie naar de Eredivisie.

En al spreekt dat niemand in het Parkstad Limburg Stadion hardop uit: het liefst zo snel mogelijk. Dat dit echter een weg met hobbels zou gaan worden, is niet zo gek. Maar wat vooral opvalt is dat Roda JC in een veel te laag tempo speelt en dat de ervaring, met name Danny Bakker, Fabian Serrarens en Roland Alberg, hun niveau bij lange na niet halen. Want dat beter kunnen dan ze laten zien, dat moge duidelijk zijn. 

Bakker speelde in zijn tijd bij ADO Den Haag ruim 150 wedstrijden in de Eredivisie, maar daar is tot op heden in het geel-zwarte shirt niks van terug te zien. Alberg acteert dan wel al wat langer in Kerkrade en heeft het net al een aantal keren laten bollen, maar de aanvallende middenvelder manifesteert zich op dit moment meer als een vedette die het moet hebben van enkele momentjes. Bovendien oogt zijn speltempo behoorlijk laag.

Centrumspits Serrarens raakt in de voorhoede van de Streppel-brigade tot nu toe geen fatsoenlijke bal. De lange aanvaller maakte in het verleden nog indruk als goaltjesdief bij Telstar en De Graafschap, maar is vooralsnog geen schim van de speler die hij toen was. Geldt hetzelfde voor, de op dit moment geblesseerde, Erik Falkenburg.

De aanvaller beschikt over een brok aan ervaring, werkt hard, maar kon tot op heden ook nog niet echt potten breken. Andere nieuweling Niek Vossebelt is eveneens nog niet de speler waar het duo Streppel/Van As op gehoopt zal hebben. Voorin moet vooral het gevaar vooral komen van Jordy Croux, maar hij wisselt goeie momenten te vaak af met slechte en speelt soms te voorspelbaar.

“Luister nu toch eens!”, schreeuwde Streppel zaterdagmiddag langs de lijn tegen zijn ploeterende spelers. De ervaren coach oogde soms moedeloos, zag zijn ploeg slecht en in een veel te laag tempo spelen. Iets wat in het bekerduel tegen Fortuna Sittard ook al het geval was.

Zaak is nu dat de ervaren basis van Roda JC als de wiedeweerga gaat opstaan. Met het mes tussen de tanden spelen. De wilskracht tonen waardoor tegenstanders het moeilijk zullen hebben. Streppel is als hoofdtrainer verantwoordelijk voor het spel van zijn ploeg, maar de spelers zelf zullen het toch echt zelf moeten doen. Gezien de ruime aanwezige ervaring is er geen plek voor excuses. 

 

weerfoto november

 

Advertenties