Beekdaelen adviseert géén grondwater te gebruiken in Schinveld

foto: iStock
Gepubliceerd op 7/04/2023 om 10:56
Laatst bewerkt op 7/04/2023 om 12:01

De gemeente Beekdaelen raadt inwoners van Schinveld ten zeerste af grondwater te gebruiken. Recent werd al bekend dat in de Duitse grensplaatsen Stahe en Niederbusch, vlak over de grens bij Schinveld, een verbod geldt op het gebruik van grondwater vanwege een verontreiniging met PFAS.

De vervuiling wordt vermoedelijk veroorzaakt door blusschuim dat op de Awacs-basis gebruikt werd. Verder onderzoek moet daar meer helderheid over verschaffen.

Beekdaelen doet deze dringende oproep aan de inwoners langs de grens "totdat er meer duidelijkheid is over de omvang van deze verontreiniging".

Beekdaelen benadrukt dat de grondwaterwinning van drinkwaterbedrijf WML in de Schinveldse bossen niet in gevaar is. Het grondwater dat hier gewonnen wordt, bevindt zich in een diepere laag waar geen sprake is van verontreiniging. WML gaat wel onderzoek doen naar de effecten van mogelijke PFAS-verontreiniging op de langere termijn. 

Lees ook: Politiek bezorgd na berichtgeving grondwatervervuiling

Wethouder Henk Reijnders: "We zijn geschrokken door de berichtgeving over de verontreiniging vlak over de grens en willen graag weten wat deze verontreiniging betekent voor onze inwoners. Zo lang we dit niet zeker weten, raden wij hen aan ook geen gebruik te maken van het grondwater. Als wij meer duidelijkheid hebben, zullen we onze inwoners hierover informeren."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties