Brunssum krijgt documentaire over Joodse onderduik

Gepubliceerd op 19/11/2020 om 16:05

Er komt een documentaire over de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hiervoor slaan de gemeente Brunssum en de Jack Alderwereld Stichting de handen ineen en gaan op zoek naar mensen die hun persoonlijke verhalen en ervaringen uit deze tijd willen delen.

'Met deze documentaire willen we laten zien hoe bijzonder het is, wat hier is gebeurd. Meestal gaat het in Nederland om jodenvervolging. Over deportaties. Maar dat is in Brunssum niet gebeurd. Waarom niet? Daarop hopen we antwoord te geven in de documentaire', zegt wethouder Hugo Janssen.

De rode draad van deze productie zal gaan over hoe de 251 Joodse kinderen die de oorlogsjaren overleefden in Brunssum. 'Een verhaal dat verdient om doorverteld te worden. Steeds weer opnieuw', zegt Janssen. De première staat geplan voor de dag van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2021.

Niet alleen persoonlijke verhalen, maar ook historisch beeldmateriaal en foto’s zijn welkom om de productie kracht bij te zetten. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar voorlichting@brunssum.nl of telefonisch contact opnemen via 0613739237.

 

weerfoto november

 

Advertenties