Coalitieonderhandelingen deze week van start

Foto © ZO-NWS | iStock
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 22/03/2022 om 09:52
Laatst bewerkt op 22/03/2022 om 10:22

De eerste informatierondes van de coalitiebesprekingen starten deze week. Zowel in Beekdaelen als in Brunssum en Voerendaal staan verkenningsgesprekken gepland. 

Beekdaelen
In Beekdaelen neemt de Vernieuwingsgroep (7 zetels) onder leiding van Hugo Schaffrath het voortouw in de besprekingen. 

De partij gaat eerst met alle partijen in Beekdaelen in gesprek om te kijken waar de overeenkomsten en verschillen liggen. Volgens de lijsttrekker, met 32 jaar ervaring in de gemeenteraad, is het nog te vroeg om al een voorkeur voor coalitiepartijen uit te spreken. "We gaan open de gesprekken in", aldus Schaffrath.  

Jan Hermans moest het maandagochtend afleggen tegen Hugo Raes tijdens een loting. Ze hadden beiden precies hetzelfde aantal stemmen ontvangen. Of Hermans, die de afgelopen vier jaar wethouder was, daardoor opnieuw kans maakt om wethouder te worden wil Schaffrath ook nog niet kwijt. Dat is volgens hem afhankelijk van de beschikbare portefeuilles. 

Brunssum
Ook in Brunssum zijn de gesprekken gestart. Daar neemt stemmenkanon Servie L'Espoir van het Progresief Akkoord Brunssum de leiding in de gesprekken. Het PAK won hetzelfde aantal zetels (5) als Lijst Borger, maar had in totaal meer stemmen. 

De partij gaat eerst inhoudelijk met alle partijen in gesprek, van groot naar klein. De eerste twee, Lijst Borger en VVD, zijn maandagavond al met het PAK in gesprek geweest. L'Espoir verwacht dat de eerste ronde begin volgende week afgerond is. 

Voerendaal
In Voerendaal is het Democraten Voerendaal die de meeste zetels won (6) en daarom de coalitiebesprekingen leidt. Lijsttrekker Ruud Braun wil dat de gesprekken zorgvuldig verlopen, "We kiezen voor kwaliteit boven tijd". Hij verwacht dat de eerste ronde binnen twee tot drie weken afgerond is. 

Braun wil nog niets zeggen over voorkeuren voor coalitiepartners. "Iedereen krijgt een kans en we gaan met iedereen om tafel".

Na de vorige verkiezingen koos de raad nog voor een raadsakkoord. Een poging om met alle partijen samen te werken. Voerendaal Actief besloot daar niet aan mee te doen en de AGB en VVD vielen later af. Of deze keer opnieuw gestreefd wordt naar een raadsakkoord is nog niet duidelijk. Dat hangt volgens Braun af van de gesprekken die de komende tijd gevoerd gaan worden. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties