Herdenking Brunssumse mijnramp

26350

Op zaterdag 13 juli wordt in Brunssum herdacht dat 13 koempels om het leven kwamen bij een ongeluk in de Staatsmijn Hendrik. Het is meer dan 90 jaar geleden dat het ongeluk plaatsvond. 

De herdenking begint om 15.00 uur met het leggen van een krans bij het monument (schachtwiel) aan de ingang van de voormalige Staatsmijn Hendrik aan de Akerstraat in Brunssum. Naast de koempels zijn ook enkele familieleden aanwezig bij de herdenking.

Door een explosie van mijngas in 1928 verloren 13 mijnwerkers hun leven. Het was de eerste grote ramp voor de mijn. Bij een ander mijnongeluk in 1947 kwamen ook 13 koempels om het leven. De Hendrik was van één van de vijf Staatsmijnen en er is ongeveer 48 jaar lang kolen uit de grond gehaald. In totaal eiste de mijn in Brunssum 178 slachtoffers.

Voor de Heemkundevereniging is het van groot belang dat de mijngeschiedenis van Brunssum behouden blijft. Door de aanwezigheid van de mijnen was de gemeente in korte tijd flink gegroeid.

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019