Raadslid op matje bij burgemeester Brunssum: "Voelde me geïntimideerd"

31393

Raadslid Raymond Claus (CDA) is donderdagmiddag op het matje geroepen door burgemeester Wilma van der Rijt nadat hij een reactie had gegeven in een publicatie van ZO-NWS over voormalig waarnemend burgemeester Gerd Leers. Die is in opspraak geraakt na een kritisch rapport. “Ik voelde me zelfs geïntimideerd”, zegt Claus vrijdag in gesprek met deze omroep.

ZO-NWS vroeg hem naar zijn zienswijze over de gang van zaken omtrent de benoeming van Leers, die volgens een onderzoek van hoofd Financiën Raymond Kavsek fouten zou hebben gemaakt bij de onderhandelingen over en aankoop van vijf strategisch gelegen  panden aan de Kerkstraat, tot ereburger van Brunssum in maart dit jaar. Het CDA-raadslid zei toen letterlijk:

“Ik heb toen tegen het ereburgerschap gestemd, ook al is Gerd Leers mijn partijgenoot. Hij had twee jaar als waarnemend burgemeester gewerkt, maar dat kun je toch niet vergelijken met bijvoorbeeld Britse soldaten die de regio hier mee bevrijd hebben” zegt Claus. Het besluit om Leers ereburger te maken was meer iets van de coalitie. En van die rust die Leers teruggebracht zou hebben, is nu niet veel meer over na die kwestie over de panden aan de Kerkstraat. Ik heb sterk het gevoel dat men daar een ‘doofpot’ van wilde maken.”

Claus geeft aan dat hij na het verschijnen van het artikel telefonisch benaderd werd door Van der Rijt. “Ik ben meteen naar het stadhuis moeten gaan en heb daar met de burgemeester en de gemeentesecretaris gesproken. Zij was helemaal niet blij met de dingen die ik over Gerd Leers gezegd heb, want Leers heeft volgens haar veel voor Brunssum gedaan”, legt het Brunssumse raadslid uit.

“Ik heb gewoon mijn mening gegeven en die vrijheid heb ik volgens mij toch in Nederland. Ik voelde me zelfs geïntimideerd. De burgemeester heeft me verzocht een excuusbrief te schrijven, maar dat ga ik niet doen. Hierover heb ik eerst contact gehad met andere fractievoorzitters. Nogmaals: ik heb gewoon gezegd wat ik vond”, aldus een verbijsterde Claus, die aangeeft “een hele hectische dag” te hebben gehad.

“Vrijdagmiddag (vandaag, red.) is er naar aanleiding van wat er gebeurd is een overleg met een aantal fractievoorzitters over hoe we hier verder mee moeten omgaan.” Frank Joosten, fractievoorzitter van de VVD in Brunssum, bevestigt dit desgevraagd.

“Laat ik vooropstellen dat ieder raadslid vrij moet zijn om te kunnen zeggen wat hij vindt, zijn of haar mening mag geven. Ik vind het ernstig dat collega-fractievoorzitter Claus spreekt over intimidatie door de burgemeester en dat hij dat zo ervaart. Als VVD willen wij precies weten hoe een en ander verlopen is en aan de hand daarvan zullen we eventuele vervolgstappen ondernemen”, aldus Joosten.

Burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum was donderdag, ondanks het verzoek om terug te bellen, niet bereikbaar voor commentaar en heeft tot op heden geen reactie gegeven.

 

 

weerfoto oktober

 

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019