'Roda-top nam besluit over De Jong maandag al'

28114

De nieuwe top van Roda JC zat afgelopen maandag al bij elkaar tijdens een overleg over de positie van hoofdtrainer Jean-Paul de Jong. 

Hierin werd besloten om hem op non-actief te stellen, vertellen goed ingevoerde bronnen binnen de Kerkraadse club. Pas woensdag werd, nadat intern een en ander geregeld was, dit besluit naar buiten gebracht.

Beoogd grootaandeelhouder Roland Hogenelst was geruime tijd een voorstander van een langer verblijf - tot eind dit seizoen - van De Jong als hoofdtrainer bij Roda, maar anderen binnen de top zagen dit anders.  Uiteindelijk werd dus toch de knoop doorgehakt.

Dit besluit komt niet onverwacht. In de afgelopen maanden stapelden de incidenten rond Jean-Paul de Jong, die aan zijn eerste seizoen in Kerkrade bezig was, zich intern op. Wat De Jong vooral verweten wordt is de slechte manier van communiceren met leden van zijn technische staf en ander personeel.

Meerdere malen kreeg hij het hierdoor intern met collega's aan de stok. Een uit de hand gelopen woordenwisseling met kantoorpersoneel in het Parkstad Limburg Stadion, op de veelbesproken avond toen beoogd grootaandeelhouder Mauricio García de la Vega door supporters uit het stadion werd gezet, sprak boekdelen. 

De hoofdtrainer raakte toen betrokken bij duw- en trekwerk met personeelsleden. Verder was er nog een incident tussen De Jong en een terreinknecht op trainingscomplex Kaalheide dat intern kwaad bloed zette. Ook op voetbaltechnisch vlak werd er de laatste tijd niet meer optimaal samengewerkt door de staf.

De Jong werd verweten teveel 'het baasje' te hebben willen spelen. Van een goede chemie was daardoor allang geen sprake meer. Ook vanuit de spelersgroep van de Kerkraadse club sijpelden er al langere tijd geluiden naar buiten dat een gedeelte van de selectie 'klaar' was met hoofdtrainer De Jong. Een en ander zal zeker meegespeeld hebben bij de dramatische prestaties op het veld.

Oud-speler en voormalig teammanager Ger Senden kent die kritische geluiden ook, zo laat hij desgevraagd weten. "De verhouding tussen Jean-Paul de Jong en iedereen leidde tot ruzie, dus in dat opzicht is deze stap van Roda logisch. Zelfs fans die trainingen bezochten, hadden het over akkefietjes van de hoofdtrainer die zij gezien hadden", legt Senden tegenover ZO-NWS uit.

"Eerlijk gezegd vind ik het aan de andere kant ook jammer dat er wéér een trainer bij Roda geslachtofferd wordt. De club is zover door de ondergrens gezakt, slechter kan niet meer. Wat ik me wel afvraag is of je daar Jean-Paul de Jong alleen maar de schuld van kan geven", vervolgt clubicoon Senden.

"Hij heeft natuurlijk dingen verkeerd gedaan, maar van wie had hij vanuit de club nou ondersteuning?" Senden doelt daarmee op het feit dat Roda JC al geruime tijd geen technisch directeur heeft. Oud-aanvoerder Eric van der Luer, die enige tijd geleden vertrok bij Roda, wil niet veel kwijt over het gedwongen vertrek van De Jong.

"Het is aan de club om die beslissing te nemen en nu te bekijken wat verder te doen." Interim-directeur Karel Bouckaert en Jean-Paul de Jong waren niet bereikbaar voor een verdere toelichting.

 

 

weerfoto februari

SERVICE:      Contact >      DVD bestellen >      Kerstwens >     RSS nieuws >      Uitzending gemist >      P2000 alarmeringen >      Prikkers >

TELEVISIE:   Parade 2012 >      Babbelen op de trappers >      Jongerenjournaal >      Livestream >      LOOpende Zaken >      Raadsvergadering >

© ZO-NWS   2019