Cuypersgenootschap: sloop groot deel kerk Puth bij herbestemming

Sam Verbeek
Gepubliceerd op 26/01/2023 om 09:46
Laatst bewerkt op 26/01/2023 om 10:39

Bewoners van Puth kunnen zondagmiddag meepraten over de herbestemming van de kerk, die onlangs aan de eredienst is onttrokken. Toch zijn er al enkele zorgen.

Het kerkbestuur heeft drie projectontwikkelaars gevraagd na te denken over een plan voor de herbestemming van de kerk en de pastorie. Dit in de vorm van het bouwen van woningen waaraan in Puth behoefte is en met het handhaven van enkele beeldbepalende elementen. Daaruit zijn drie ontwerpen voortgekomen waar bewoners van het dorp zondag hun licht over kunnen laten schijnen.

Maar nog voordat de informatiebijeenkomst voor inwoners van Puth is geweest, zijn er al zorgen. Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19e en 20e eeuw, zegt zich ernstige zorgen te maken. Volgens het genootschap betekent dit de sloop van een groot gedeelte van de kerk, waardoor een hoop beeldbepalende elementen verloren gaan.

"In de plannen van het kerkbestuur wordt het overgrote deel van bouw- en kunsthistorisch waardevol bevonden kerkgebouw, evenals de sacristie, met de grond gelijkgemaakt en vervangen door nieuwbouw", schrijft het Cuypersgenootschap.

In de gepubliceerde ontwerpen zou van de oorspronkelijke bebouwing slechts de kerktoren overeind blijven. "Dat is nota bene het slecht gefundeerde bouwdeel", weet het Cuypersgenootschap. Ook de pastorie blijft overeind. In twee van de drie ontwerpen blijft de Mariakapel gespaard van de sloopkogel.

Gesprekken tussen vertegenwoordigers van het kerkbestuur en het genootschap liepen op niets uit nadat de kerk de sloopplannen kenbaar maakte. Anderhalf jaar geleden probeerde de erfgoedorganisatie een aanvraag in te dienen bij de gemeente Beekdaelen om het kerkgebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen. Echter is daar nog geen besluit over genomen.

Voordat de plannen uitgevoerd kunnen worden, zal de gemeente Beekdaelen eerst nog de vergunning af moeten geven. Daarvoor gaat het kerkbestuur dus eerst middels een informatiemiddag in gesprek met bewoners van het dorp. De informatiemiddag is zondag om 12.15 uur in de pastorie aan de Pastoor Albertstraat 3 in Puth.

Bekijk hier de drie ontwerpen:

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties