Evert ten Napel: ‘FC Emmen, mijn cluppie, had Bas Sibum moeten contracteren

Gepubliceerd op 15/02/2024 om 09:18
Laatst bewerkt op 15/02/2024 om 15:04

Drie jaar geleden verscheen zijn autobiografie, ‘Het Volksparkstadion is van Oranje’. Het werd een bestseller want in een mum van tijd toe aan de vierde druk.

Vrijdagavond zit Evert ten Napel, tot voor kort één van ’s lands bekendste tv-voetbalcommentatoren, voor het scherm want dan speelt FC Emmen, zijn ‘cluppie’, tegen Roda JC. Volgens de voormalig Studio Sport-coryfee heeft FC Emmen een grote fout gemaakt. “Ze hadden meteen Bas Sibum moeten contracteren als opvolger van Dick Lukkien.”

Evert ten Napels kreten staan in het collectief geheugen van sportliefhebbers gegrift, zoals ‘Goeie genade’, ‘die dekselse Messi’ en ‘Het Volksparkstadion is van Oranje!’. In zijn decennia lange loopbaan als sportverslaggever werd hij ‘de commentator van het volk’. Of het nou was van achterop de motor tijdens de Tour de France, de halve finale tegen Duitsland op het EK 88, de Elfstedentocht of het schansspringen op Nieuwjaarsdag, Evert was erbij en deed onnavolgbaar enthousiast verslag. In al die jaren misschien wel honderden keren in Limburg, met stip vanaf de perstribune bij Roda JC en Fortuna Sittard, soms ook bij het wielrennen. “En niet te vergeten bij het handbal, Limburg behoorde destijds bij de top met Sittardia, Blauw-Wit en V&L.”

De in deze regio woonachtige Ada Kok, Sef Vergoossen, Hans Erkens en Kevin Hofland, Evert interviewde of becommentarieerde ze allemaal, aanvankelijk voor de radio, later voor televisie (NOS, ESPN, Viaplay). “In de tijd dat Pierre Vermeulen bij Feyenoord speelde zei ik ooit in mijn tv-commentaar: ‘Pierre komt vandaag zelfs geen lantaarnpaal voorbij.’ Toen ik Pierre jaren later ergens tegenkwam keek ‘ie weliswaar nog steeds een beetje zuur maar hij zei wel: Evert, je had volkomen gelijk!”

Zijn wieg stond in Klazienaveen, gemeente Emmen. “FC Emmen is altijd mijn cluppie geweest. Vooral vanwege stadion de Oude Meerdijk. Zes jaar lang fietste ik er langs op weg van woonplaats Klazienaveen naar het Christelijk Lyceum in Emmen. Altijd dacht ik: daar wil een keertje als verslaggever werken en dat is gelukt. Onafhankelijk, neutraal, dat wel.”

Vorig seizoen liep het fout met FC Emmen. Evert: “Degraderen tegen Almere City… pfff… en daarna de grootste fout door Bas Sibum niet te contracteren als opvolger van Dick Lukkien. Bas, een kind van de club, naar Roda JC laten vertrekken… dom, dom! En nu, in een donkere periode met alleen maar nederlagen, aan de bak tegen ‘het Roda van Bas’. Emmen lijkt me vooralsnog kansloos. Maar als Roda scoort en stadionspeaker Wim Frijns door mijn tv-toestel schreeuwt zet ik het geluid uit…”

Roda heeft een apart plekje in zijn journalistieke voetbalhart. “Ik heb de prachtige jaren meegemaakt met Senden, Hanssen, Waterreus en al die anderen. Europa Cup-duels tegen Sofia, Charkov en andere topteams.” Evert ten Napel: ‘FC Emmen, mijn cluppie, had Bas Sibum moeten contracteren. Maar vrijdagavond is hij ‘uiteraard’ vóór FC Emmen’. Evert: “Hoewel ik onlangs boos, na weer een nederlaag van FC Emmen tegen nota bene Jong PSV, riep dat ik er klaar mee ben en vanaf nu fan ben van Almere City. Nee, dat meen ik niet echt, dan nog eerder fan van Roda. En vooral vanwege Bas Sibum, wiens ouders en grootouders ik goed heb gekend.”

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties