Ex-topmannen Roda JC op 14 december voor de rechter in fraudezaak

foto © ZO-NWS | Twan Senden
Gepubliceerd op 5/09/2021 om 08:38
Laatst bewerkt op 10/10/2021 om 10:10

Het inhoudelijk proces tegen drie voormalig topmannen van Roda JC Ton Caanen, Wim Collard en Hessel Meijer vanwege onder andere hypotheekfraude in de vorm van valsheid in geschrifte en oplichting, is op 14 december voor de rechtbank in Brabant. Dat bevestigt Audrey Nijhof, woordvoerster van het Functioneel Parket, desgevraagd tegenover ZO-NWS.

Villa
Een en ander heeft te maken met de aankoop van een villa door Caanen in 2016. “De rechtbank in Den Bosch zal zich over deze zaak gaan buigen”, aldus Nijhof tegenover deze omroep. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) viel op 11 december 2018 binnen in het Parkstad Limburg Stadion in verband met een justitieel onderzoek. Ook de woning van Caanen in Spaubeek werd toen onder andere doorzocht. Dit onderzoek startte na een anonieme tip over de nu 55-jarige Caanen. De bovengenoemde villa van 6,5 ton in Spaubeek werd in 2016 door de Geleense voormalig technisch directeur van Roda JC gekocht.

Fraude
In deze zaak zijn in totaal vier personen, waaronder het drietal Caanen, Collard en Meijer, als verdachte aangemerkt.  Eén van de verdachten wordt ook belastingfraude verweten. Eerstgenoemde zou bij de aankoop van de Spaubeekse villa valse loonstroken en werkgeversverklaringen hebben overlegd bij de aanvraag van een hypotheek. Ook zou Caanen hebben voorgewend dat hij voldoende eigen vermogen bezat. Meijer zou hierin volgens justitie een rol hebben gespeeld door tijdelijk een ton op de rekening van Caanen te stallen. Welke rol oud-Roda-directeur Collard heeft gespeeld is tot op heden niet bekend. Het Functioneel Parket wil daar op dit moment nog niks over zeggen. 

Slowakije
Ondanks dat er drie voormalig Roda-topmannen betrokken zijn, zou de zaak volledig losstaan van de Kerkraadse club. Ton Caanen werd in 2017 weggestuurd bij Roda. Tegenwoordig werkt hij bij de Slowaakse voetbalclub FK Senica. Wim Collard vertrok in juni 2018 als algemeen directeur bij Roda JC. Hij was daarna werkzaam bij de Belastingdienst. Hessel Meijer is al jaren een succesvol projectontwikkelaar. Zijn bedrijf is al geruime tijd geen verdachte meer in bovengenoemde strafzaak.  

 

Advertenties