Sam Verbeek
Gepubliceerd op 16/01/2022 om 18:39
Laatst bewerkt op 17/01/2022 om 20:06

Fortuna Sittard heeft zondag het nieuwe kalenderjaar geopend met een nederlaag tegen AZ. De Alkmaarders waren met 1-2 te sterk.

Fortuna begon fel aan de wedstrijd en wist veel fysieke duels te winnen. De eerste mogelijkheid was voor Zian Flemming die een vrije trap van ongeveer 17 meter van het doel op de vuisten van AZ-doelman Vindahl schoot.

Kort daarna produceerde Fortuna een schot uit de tweede linie, maar ook die kon door de doelman van AZ onschadelijk gemaakt worden.

Desalniettemin kwamen de mannen van Ultee rond de veertiende minuut op een 0-1 achterstand. Na onnodig balverlies op eigen helft kon centrale verdediger Sam Beukema de bal vrij in het doel koppen.

Fortuna liet zich niet van de wijs brengen en bleef op zoek gaan naar een treffer. De volgende mogelijkheid was voor Mats Seuntjens. Hij kwam links van het AZ-doel in scoringspositie, maar schoot de bal op de benen van Vindahl.

De Sittardenaren bleven kansen creëren. Uit een hoekschop wist Seuntjens collega Flemming te vinden, maar zijn kopbal kwam op de lat terecht. Ook Seuntjens was vijf minuten voor rust bijna trefzeker. In verzorgd combinatievoetbal schoof Fortuna richting de AZ-goal, maar het schot van Seuntjens was opnieuw een prooi voor Vindahl.

Na rust kreeg Fortuna meer moeite met AZ, maar grote kansen wisten de Alkmaarders niet te creëren. In de 61ste minuut deed nota bene verdediger Roel Janssen zijn eigen club de das om. Door geschutter in het eigen strafschopgebied kon Yukinari Sugawara gemakkelijk de bal overnemen en score verdubbelen: 0-2.

Daarna waren de Alkmaarders tot de 80ste minuut heer en meester in Sittard. Toch bleef, ondanks de kansen, een grotere marge uit. Tesfaldet Tekie haalde zelfs nog een bal van de doellijn.

Toch bleef de ploeg van Sjors Ultee karakter tonen. Het resulteerde in de aansluitingstreffer. Aanvoerder Ben Rienstra schoof de bal met zijn linkerbeen in de linker benedenhoek.

Het bracht nieuw elan in de Sittardse ploeg. Invaller Tijjuani Noslin had de gelijkmaker nog op zijn schoen liggen, maar hij schoot de bal ver naast. Fortuna opende het nieuwe jaar met een 1-2 nederlaag.