Sam Verbeek
Gepubliceerd op 11/12/2020 om 21:02
Laatst bewerkt op 11/12/2020 om 22:03

Coach Sjors Ultee heeft ook het tweede duel sinds zijn aanstelling als hoofdtrainer van Fortuna Sittard winnend afgesloten.

Fortuna won op bezoek bij Heracles Almelo met 1-2 en doorbrak daarmee de lange periode zonder uitzege. De Sittardenaren hadden al twee jaar geen uitduel meer gewonnen.

In de openingsfase van de wedstrijd waren beide clubs zoekende. Desalniettemin namen de Heraclieden het initiatief en creëerden de eerste kansen. Zo verzuimde Heracles-spits Adrian Szoke in de achtste minuut van de wedstrijd met het hoofd te scoren. Niet veel later zocht de thuisploeg opnieuw de diepte. Middels een strakke pass van Robin Propper en een keurige balaanname van Lucas Schoofs werd George Cox gepasseerd en kreeg Heracles opnieuw een schietkans. Echter was de hoek te moeilijk voor Schoofs en kon Fortuna-doelman Yanick van Osch de bal eenvoudig pareren.

Halverwege de eerste helft leek Fortuna verdiend op achterstand te komen. Een doelpunt van Rai Vloet werd afgekeurd door de arbitrage, maar werd nog eens gecheckt door de VAR. In Zeist zagen de assistenten via de beelden dat Vloet met zijn bovenlichaam buitenspel stond en dus het doelpunt terecht werd geannuleerd.

Hoewel het initiatief voor de thuisploeg bleef, kwam Fortuna toch op voorsprong zonder ook maar één schot op doel te produceren. Bij een uitbraak aan de rechterkant probeerde Emil Hansson de bal laag voor te geven en Sebastian Polter of Lisandro Semedo te bereiken. Echter was het verdediger Marco Rente die er tussen zat en de bal in eigen doel werkte. Zo ging Fortuna alsnog comfortabel met een 0-1 voorsprong de rust in.

Ook na rust waren de verhoudingen niet anders. Heracles had het meeste balbezit, maar echte grote kansen bleven uit. Heracles-trainer Frank Wormuth wilde ingrijpen nadat allebei de Fortuna-backs George Cox en Lazaros Rota een gele kaart hadden ontvangen. Vlak voor zijn wissel verloor de ploeg kinderlijk eenvoudig de bal op het middenveld. Emil Hansson zat ertussen en stuurde Sebastian Polter met een steekbal op het doel af, die zijn vierde doelpunt van dit seizoen liet noteren: 0-2.

Het laatste kwartier nam Heracles de nodige risico's waardoor er in de omschakeling ook meer ruimte lag voor Fortuna. Dat leidde tot grote mogelijkheden, maar Polter liet tot twee keer toe de kans liggen om de wedstrijd eerder te beslissen. De Heraclieden brachten in de slotfase de spanning weer terug door een doelpunt van Delano Burgzorg. Hij kopte de bal via de onderkant van de lat in het doel en tekende voor de aansluitingstreffer.

Trainer Sjors Ultee zal volgende wedstrijd geen beroep kunnen doen op zijn rechtsback Rota. De Griek kreeg zijn vijfde gele kaart en is daarom geschorst.