Gemeentesecretaris keert niet meer terug in 'sociaal onveilig' Simpelveld

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 30/11/2022 om 21:46
Laatst bewerkt op 1/12/2022 om 07:36

De gemeentesecretaris van Simpelveld, die enige tijd geleden haar werkzaamheden neerlegde, keert definief niet meer terug op haar post. Dat is woensdagavond gedeeld nadat een onderzoek van het gerenommeerde Bureau Berenschot heeft uitgewezen dat er qua werkcultuur verandering nodig is in de organisatie. 

Het college van B & W van Simpelveld had, nadat partij Samen 1 hier een brief over had verstuurd, in een eerder stadium verzocht om het genoemde onderzoek nadat er signalen binnen waren gekomen over een mogelijke angstcultuur op de werkvloer in het Simpelveldse stadhuis. 

Daar blijkt volgens Berenschot echter geen directe aanwijzing voor te zijn gevonden tijdens gesprekken met betrokkenen. Wel is er volgens het bureau sprake van 'een steeds zakelijkere sfeer binnen de organisatie'. 'Medewerkers en leidinggevenden krijgen het steeds drukker vanwege de detaillistische werkwijze', schrijft Berenschot.

'Met meer uitval en mogelijk vertrek van collega's tot gevolg. In het onderzoek hebben we een bevestiging gekregen van de signalen van sociale onveiligheid die in eerste instantie door de vertrouwenscommissie en de waarnemend burgemeester afgegeven zijn", vervolgt het onderzoeksbureau in het rapport.

'We hebben ook geconstateerd dat de gemeentesecretaris bij deze signalen vaak een rol speelt. Haar stijl en werkwijze maken dat een deel van de respondenten zich onveilig hebben gevoeld en aanvaringen hebben gehad met de gemeentesecretaris', valt er verder in het Berenschot-rapport te lezen.

'Concluderend kunnen we stellen dat er een cultuuropgave ligt voor de gemeente Simpelveld op het gebied van kenmerken van sociale veiligheid, zoals feedback cultuur, waardering, fouten durven maken, stimuleren van ideeën en aanspreken op ongewenst gedrag. Dit geldt niet alleen voor de interne organisatie, maar ook voor de cultuur en patronen in het college en de gemeenteraad'. 

 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties