GroenLinks Beekdaelen trekt motie opvang vluchtelingen in

Foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 24/05/2023 om 10:45
Laatst bewerkt op 24/05/2023 om 16:06

GroenLinks in de gemeenteraad van Beekdaelen heeft een motie over de opvang van vluchtelingen ingetrokken. De opvang was dinsdagavond een heikel punt in de raadsvergadering.

Het eerste deel van de motie ging over de uitbreiding van het AZC in Sweikhuizen. Na het sluiten van de tijdelijke noodopvang in Schinnen werd de uitbreiding van het AZC met 150 (tijdelijke) plaatsen als alternatief aangeboden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geeft aan dat de uitbreiding beperkt gaat worden tot 75 extra plekken. Het verleggen van een gasleiding, bezwaren van omwonenden en het aantasten van de beschermde natuur bij het opvangcentrum zijn hier debet aan.

Burgemeester Eric Geurts liet weten dat het COA aan zet is en ook verantwoordelijk is voor de uitbreiding. Het zou volgens de burgervader wel voortvarender mogen.

Veel politieke partijen gaven aan dat er niet onnodig onrust gestookt moest worden door vooraf al plekken te zoeken waar mogelijk vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Zeker niet zolang de landelijke regering nog geen nieuwe opvangplicht heeft ingesteld. Op dit moment worden 450 mensen opgevangen binnen de gemeente en die opvang verloopt goed en daarmee voldoet de gemeente aan het verzoek vanuit Den Haag. 

Volgens burgemeester Geurts moet er wel een tandje bijgezet worden in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De huidige opvanglocaties zitten vol en gezien de situatie in het land zou het niet verkeerd zijn om naar een betere doorstroming te kijken. 

Na een ruime discussie en dat er op diverse niveaus gewerkt wordt aan de opvangsituatie in de regio besloot GroenLinks om de motie in te trekken.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties