Hoge koninklijke onderscheiding voor filmmaker Henk van der Linden (95)

Gepubliceerd op 13/12/2020 om 08:58
Laatst bewerkt op 13/12/2020 om 10:39

Kinderfilmmaker Henk van der Linden (95) uit Thull heeft zaterdag in het voormalige Royal Theater in Heerlen een hoge Koninklijke onderscheiding gekregen.

Uit handen van burgemeester Geurts van Beekdaelen kreeg Van der Linden de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Filmmaker Van der Linden ontving de Koninklijke onderscheiding voor zijn omvangrijke oeuvre. Zijn films, die onder meer in Thull werden opgenomen, hebben veel Nederlanders generatie op generatie bereikt en vermaakt. Van der Linden wordt gezien als de grondlegger van kinder- en familiefilms in Nederland. Hij maakte tussen 1943 en 1985 ongeveer 100 films. 

Van der Linden maakte furore met films over striphelden als Billy Turf en Sjors en Sjimmie. Eén van de films over Dik Trom leverde hem zelfs een plek op in het Guinness book of world records, omdat de film 28 jaar achter elkaar in één of meerdere bioscopen te zien was. 

Op achttienjarige leeftijd begon Van der Linden al met zijn eigen productiebedrijf: REX Film, niet veel later maakte hij zijn eerste film. Vol passie werkte hij mee aan de films als filmmaker, acteur, regisseur, maar nam hij ook regelmatig het script, decors, montage en camerawerk voor zijn rekening. 

Hij vond het belangrijk films te maken die een breed publiek amuseerden en bij de kijkers een lach op het gezicht toverde. Vermaak voor zoveel mogelijk mensen. Daar werden ook de mensen uit zijn directe omgeving bij betrokken. Zijn echtgenote werkte mee in het bedrijf en zijn twee kinderen acteerden in vele van zijn films. Vrienden en kennissen werden regelmatig gevraagd als figurant in zijn films. Op die manier heeft hij ook veel betekend voor de gemeenschap. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties