Hoofdofficier van justitie Jan Eland weg bij OM Limburg

Gepubliceerd op 19/09/2021 om 07:51
Laatst bewerkt op 19/09/2021 om 08:20

Hoofdofficier van justitie Jan Eland gaat weg bij het Openbaar Ministerie in Limburg. Dat bevestigt justitiewoordvoerster Renate Peters na vragen van ZO-NWS. De zoektocht naar een opvolger voor de justitietopman is inmiddels gestart. 

Eland verlaat op korte termijn na vier jaar het parket dat in Maastricht is gevestigd. Hij heeft de functie van hoogte justitiefunctionaris in Limburg dan vier jaar bekleed en keert terug naar het noorden waar hij ook vandaan komt. Intern bij het OM is het personeel deze week hierover ingelicht. 

De officiële lezing van het Limburgse openbaar ministerie voor de reden van Elands plotselinge vertrek als hoofdofficier van justitie, die binnen het OM niet bij iedereen geliefd is, luidt dat hij op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. "Jan Eland heeft een nieuw huis gevonden in het noorden van het land. Deze aanstaande verhuizing is voor de hoofdofficier een mooi moment om een stap terug te doen en binnen het OM op zoek te gaan naar een volgende uitdaging", legt woordvoerster Renate Peters verder uit.  

"Het College van procureurs-generaal heeft de opvolgingsprocedure inmiddels opgestart. Jan Eland blijft nog in Maastricht op zijn post zitten totdat zijn opvolger is benoemd." Eland ging in september 2017 aan de slag als hoofdofficier van justitie in Maastricht als opvolger van Roger Bos. In 1989 was hij zijn carrière als aanklager begonnen als officier van justitie bij het parket in Roermond.

Daarna was hij, voor zijn komst als topambtenaar naar Maastricht als hoofdofficier, werkzaam in diezelfde topfunctie bij het OM in Middelburg en Noord-Nederland. Ook was hij tussendoor nog hoofdadvocaat-generaal bij het Ressortsparket in Amsterdam. In 2019 solliciteerde Jan Eland nog naar de functie van hoofdofficier van justitie in Rotterdam, maar hier werd hij toentertijd afgewezen waarna hij in Limburg werkzaam bleef. 
 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties