Jack Aldewereld benoemd tot ereburger van Brunssum

Gepubliceerd op 2/03/2023 om 20:30
Laatst bewerkt op 3/03/2023 om 10:49

Jack Aldewereld is donderdagavond benoemd tot ereburger van Brunssum.

Aldewereld ontving deze hoogste gemeentelijke onderscheiding voor zijn inspanningen om aandacht te (blijven) vragen voor de bijzondere geschiedenis van de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het voormalig onderduikkind werd in 1943, enkele maanden na zijn geboorte, vanuit Amsterdam naar Brunssum 'gesmokkeld', via de verzetsbeweging N.V. Groep. De rest van zijn Joodse familie, met uitzondering van een zus, werd in mei 1943 vermoord in Auschwitz en in Sobibor.

In de jaren 1943-44 fungeerde Brunssum als een veilige haven voor talloze Joodse burgers die moesten vluchten voor de terreur van de bezetter. De landelijke N.V. Groep wist naar schatting 250 Joden, waaronder vele kleine kinderen, te redden vanuit Amsterdam.

Jack Aldewereld bleef na de oorlog in Brunssum wonen. In de jaren 80 raakte hij geïnteresseerd in zijn afkomst en in zijn familiegeschiedenis. Sinds die tijd zet hij zich onvermoeibaar in om de Brunssumse onderduikgeschiedenis te ontsluiten.

Hij was de drijvende kracht achter het plaatsen van een Joods Monument en initiatiefnemer van de 5 plaquettes die in elke Brunssumse wijk te vinden zijn, als herinnering aan de inzet van de vele Brunssumse onderduikgezinnen. Verder geeft Jack Aldewereld les op Nederlandse en Duitse scholen om kinderen en jongeren te vertellen over de gevaren van intolerantie en fascisme en over ieders verantwoordelijkheid om die gevaren te bestrijden. Daarnaast treedt hij onvermoeibaar op in media als ambassadeur van het unieke Brunssumse verhaal.

Het ereburgerschap werd donderdag door loco-burgemeester Hugo Janssen uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Brikke Oave.

Kijk hier naar de documentaire Levenslange Zoektocht over Jack Aldewereld die enkele jaren geleden gemaakt is.

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties