Jo Palmen wil openbaarheid stukken "aanpak politiek-bestuurlijke samenwerking"

Gepubliceerd op 4/04/2023 om 08:14
Laatst bewerkt op 4/04/2023 om 09:28

Het Brunssumse raadslid Jo Palmen probeert via de rechter geheime stukken te verkrijgen. Die moeten een verband tussen voormalig gouverneur Theo Bovens, oud-burgemeester Luc Winants en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie kunnen aantonen.

Op 26 april is er daarom een nieuwe rechtszaak in Roermond, zegt hij tegen ZO-NWS. Deze stukken hebben volgens Palmen betrekking op “een gecoördineerde samenwerking om te voorkomen dat ik wethouder kon worden of blijven in 2017 en 2018”. De Brunssumse politicus werd in het najaar van 2017 door de gemeenteraad benoemd tot wethouder. Dit was nog voordat de uitkomst van een integriteitstoets van het bureau Governance& Integrity (G&I) bekend was. In het door toenmalig burgemeester van Brunssum Luc Winants gevraagde rapport stond enige tijd later dat er grote risico’s waren als Palmen wethouder zou zijn.

Gouverneur Theo Bovens en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, die beiden op dit moment andere functies bekleden, pleitten daarom voor het aftreden van Palmen. Luc Winants vertrok eind 2017 als gevolg van deze hele kwestie. Volgens Palmen op advies van toenmalig gouverneur Bovens “ter voorkoming dat hun werkelijke rollen aan het licht zouden komen”. De Brunssumer, sinds enige tijd weer terug in de gemeenteraad, wil jaren na dato alsnog de onderste steen boven krijgen.

Hij vindt dat hij niet eerlijk behandeld is voor wat betreft zijn integriteit die volgens hem ten onrechte is bezoedeld. Palmen is van mening dat “hier sprake is van een politiek-bestuurlijke samenwerking die lijkt op een criminele organisatie om lokale bestuurders die de burgers centraal stellen te elimineren." Het rapport van februari 2018 van de professoren Elzinga en Korsten geeft daar volgens Palmen aanleiding toe. 

“Ik wil dat álle documenten hieromtrent boven tafel komen”, legt hij uit. "Vind je het vreemd dat ik de mening ben toegedaan dat hier eerder sprake is van een criminele organisatie dan van politiek correct en verantwoord besturen? Vorige week was er al een rechtszitting over de openbaarmaking van desbetreffende stukken en op 26 april volgt er wederom eentje bij de rechtbank in Roermond. Die gaat dan over het boven water laten komen van correspondentie tussen Winants, toenmalig gouverneur Theo Bovens en de betrokken ministers”, aldus Palmen.

De gemeente Brunssum laat op zijn beurt via een woordvoerder weten dat “de verwijten van de heer Palmen ongegrond zijn”. “De gemeente heeft veel tijd en inspanning verricht om de door de heer Palmen gevraagde documenten die niet in ons bezit zijn, te achterhalen. De stukken die we hebben aangetroffen, zijn allemaal al veel eerder openbaar gemaakt. Dit hebben we vorige week donderdag 30 maart ook betoogd in een zitting van de rechtbank Limburg in Maastricht.”

De uitspraak in die zaak zal in een later stadium volgen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties