Justitie: Yvo T. alsnog vervolgd voor moord na doodschieten Belgische agent

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 7/10/2022 om 13:50
Laatst bewerkt op 8/10/2022 om 10:05

Bij het Hof van Assisen in Tongeren heeft de aanklager vrijdag in het proces tegen Yvo T. (40) uit Schinnen laten weten hem alsnog te vervolgen voor moord. T. wordt ervan verdacht in augustus 2018 in Spa de Belgische politieagent Amaury Delrez te hebben doodgeschoten en poging tot moord op diens collega. 

Volgens de aanklacht heeft T. op 26 augustus 2018 in Spa de 37-jarige politieman Amaulry Delrez doodgeschoten, toen hij en een eveneens door T. later neergeschoten collega hem sommeerden uit een taxi te stappen. De politie hield de taxi staande nadat T. diens broer en een vriend in een café in Spa ruzie maakten en iemand had gezien dat T. een pistool bij zich droeg.

Justitie zette eerst in op doodslag, maar veranderde die aanklacht vrijdag dus alsnog in moord. Bij het Tongerse Hof werden in de afgelopen dag getuigen en deskundigen gehoord. T. had in de afgelopen jaren altijd volgehouden zich van het schieten op de agent niets meer te herinneren, maar daar kwam hij tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak steeds meer op terug.

T. bekende dat hij verantwoordelijk is voor het ombrengen van de agent. "Dat ben ik. Hoe kan het anders gebeurd zijn", zij de Schinnenaar - die al dik vier jaar achter slot en grendel zit - in een nieuwe verklaring. De advocaten van de nabestaanden van de doodgeschoten Amaury Delrez en zijn door T. neergeschoten collega maakten vrijdag tijdens hun pleidooien gehakt van de wisselende verklaringen Yvo T.  

De volksjury heeft later bepaald dat Yvo T. schuldig is bevonden aan doodslag en poging tot doodslag. Maandag zal bekend worden gemaakt welke straf Yvo T. door het Tongerse gerechtshof opgelegd zal krijgen.
 

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties