Spoedeisende Hulp en IC Zuyderland naar Sittard-Geleen

Foto: (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 23/04/2024 om 12:00
Laatst bewerkt op 23/04/2024 om 15:03

De spoedeisende hulp van het Zuyderland voor ernstige spoedgevallen en zware, planbare operaties zal vanaf 2030 alleen nog maar in het ziekenhuis in Sittard-Geleen zijn. Ook de intensive care en geboortezorg zal in de toekomst niet meer in Heerlen zijn. Dat bleek dinsdagochtend uit een presentatie van het advies van de regietafel.

Allebei de ziekenhuislocaties blijven dag en nacht open en toegankelijk voor acute zorg. Zo'n 85 procent van de patiënten kan nog steeds op de dichtstbijzijnde locatie terecht voor zorg. De geboortezorg gaat naar Sittard-Geleen, net zoals patiënten met complexe aandoeningen en planbare hoog-risico operaties. Mensen die frequent naar het ziekenhuis moeten of naar het ziekenhuis gaan voor een dagbehandeling, kunnen dat nog altijd dichtbij huis doen. Ook komt er een sociaal hospitaal voor mensen waarvan een onderliggend probleem niet medisch is.

Uit een onderzoek naar de maatschappelijke impact is gebleken dat "het niet veel uitmaakt welke keus er gemaakt wordt". Dat zegt Lea Bouwmeester, onafhankelijk voorzitter van de regietafel. "Ergens anders een gebouw neerzetten, lost de problemen niet op." Het grote verschil, bleek uit het onderzoek, zat hem echter in het geld. Met dit plan is het ziekenhuis ruim 200 miljoen euro goedkoper uit dan als gekozen wordt om in Heerlen de hoogcomplexe zorg te behouden, omdat daar dan een nieuw gebouw nodig zou zijn. Verder blijkt dat bijvoorbeeld passende zorg, kwaliteit en toegankelijkheid bij beide locaties hetzelfde of nagenoeg hetzelfde is. "We kunnen dan wel kiezen voor de andere locatie, maar als verder alles hetzelfde is behalve de kosten die erbij gebaat zijn, is die keuze voor de hand liggender", aldus Bouwmeester. 

De keuze die gemaakt is, moet het personeelsprobleem en de stijgende zorgvraag oplossen. "Als het blijft zoals het blijft, zouden op termijn allebei de SEH's sluiten", zegt David Jongen, voorzitter van raad van bestuur van het Zuyderland.

Tot slot bedankt de regietafel de Ziekenhuisalliantie. "Door hun kritische houding hebben we opnieuw gekeken naar het plan dat in de zomer van 2023 naar buiten kwam en hebben we een oplossing gevonden waarbij goede zorg voor iedereen toegankelijk blijft." 

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties