Maurice Sprenkels: duobaan als strafpleiter en voetbalmakelaar

foto: Bjorn Thimister
Gepubliceerd op 21/06/2024 om 10:42
Laatst bewerkt op 21/06/2024 om 11:17

Maurice Sprenkels (54) heeft een opmerkelijke duobaan. Hij is niet alleen de advocaat die de verdachte van de dodelijke steekpartij bij zorginstelling Mondriaan in Heerlen bijstaat, maar  sinds kort ook gecertificeerd spelersagent van wereldvoetbalbond FIFA. ZO-NWS interviewde hem.

De ene dag verdedigt hij in de rechtbank de belangen van motorclubs, denk aan de Bandidos en Satudarah, de andere dag begeleidt hij talenten richting een loopbaan als profvoetballer.

In principe kon ‘vroeger’ iedereen spelersbegeleider zijn. Vaders, moeders, broers, ooms en beste vrienden: ze konden zo maar aan de directietafel bij Roda JC belanden als die club een voetballer wilde inlijven. Tegenwoordig kan dat niet meer. Om als spelersmakelaar, ook wel zaakwaarnemer of voetbalmakelaar genoemd, de belangen te mogen behartigen van profvoetballers of  betaaldvoetbalorganisaties (BVO’s), heb je allerlei diploma’s nodig.

Sprenkels: ”Ik had altijd al een fascinatie voor transfers van voetballers en waardes van spelers. Door contacten met anderen besloot ik om bij de FIFA de opleiding voor spelersagent te volgen.”

Opa in de spits

Zeker het vermelden waard: de opa van Maurice Sprenkels werkte op de staatsmijn Wilhelmina in Kerkrade en scoorde in die tijd goals aan de lopende band voor het roemruchte SV Juliana uit Spekholzerheide, een van de voorlopers van het huidige Roda JC.

De voorbije maanden zat Sprenkels diep in de studieboeken gedoken want hij wilde, naast zijn werk als advocaat, ook jongere voetballers begeleiden, samen met vier Belgische collega’s. Avondenlang zat hij de knap ingewikkelde regelgeving op het gebied van internationale voetbaltransfers in z’n hoofd te prenten. Onlangs deed hij in Stadion Galgenwaard van FC Utrecht examen voor de FIFA-licentie. “Een pittige opdracht, verdeeld over twintig vragen. Een week later kreeg ik de uitslag. Geslaagd.”

Advocaat in 'Mondriaan-moord'

Sprenkels opereert feitelijk in twee totaal verschillende entourages. De ene is de wereld van bijvoorbeeld het ‘Mondriaan-drama’, met een 29-jarige verdachte uit Brunssum die in voorarrest zit. “Een vreselijke zaak aan de voorkant omdat het slachtoffer, moeder van kinderen, tijdens haar werk om het leven is gebracht. Maar door ervaring heb ik geleerd om daar goed en professioneel mee om te gaan.”

Parallel daaraan de voetbalwereld. Als ‘FIFA licensed footballagent’ bezoekt hij wedstrijden in binnen- en buitenland en overlegt met voetbalclubs en ouders van voetbaltalenten. “We hebben inmiddels contacten met onder andere Roda JC, MVV, Fortuna Sittard, PSV en KRC Genk.” Slotakkoord van Sprenkels: “Met terugwerkende kracht zou je kunnen zeggen dat ik anno 2024 een opvolger aan het zoeken ben voor de goede voetballer die mijn opa ooit in Kerkrade was.”

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties