Miljoenen extra voor JenS

Gepubliceerd op 22/04/2021 om 15:07
Laatst bewerkt op 22/04/2021 om 16:21

Jeugdzorgcoöperatie JenS (Jong en Sterk) krijgt miljoenen voor het uitvoeren van de Jeugdhulp in de gemeenten Voerendaal, Heerlen en Landgraaf. Voor dit jaar en volgend jaar krijgt de jeugdzorgcoöperatie 3,7 miljoen euro extra.

Dat geld is noodzakelijk omdat de bijdragen van het rijk onvoldoende zijn. Zeker nu door de coronacrisis de vraag naar jeugdzorg explosief is toegenomen. JenS bleek halverwege vorig jaar al structureel twee miljoen euro tekort te komen. Dat was aanleiding om het werk van de coöperatie tegen het licht te houden. Hier werd al snel duidelijk dat de aanpak van JenS die in 2019 startte zijn vruchten afwerpt. Alleen door de toenemende vraag stegen ook de kosten en daarmee ook de tekorten voor de samenwerking van zeven zorgverleners.

De gemeenten willen de rekening oppakken. Alleen de gemeenteraden moeten daar binnenkort nog een beslissing over nemen. Voor de gemeente Voerendaal betekent dit dat zij de beurs jaarlijks moeten trekken voor 150.000 euro. Heerlen moet met 2,8 miljoen op tafel leggen en Landgraaf is jaarlijks 780.000 euro extra kwijt.

De problematiek van tekorten is niet uniek in de drie gemeenten. Uit onderzoek is gebleken dat nagenoeg alle Nederlandse gemeenten geld moesten bijleggen aan de jeugdzorg. 

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties