MVV-Roda JC: burenruzie tussen aartsrivalen en ‘stiekeme’ vrienden

foto © ZO-NWS | HEKO Photodesign
Gepubliceerd op 28/10/2021 om 08:30
Laatst bewerkt op 28/10/2021 om 08:58

Vrijdag staat dé voetbalderby van Zuid-Limburg tussen de aartsrivalen MVV en Roda JC op het programma. ZO-NWS blikt vooruit op deze regelrechte clash met oud-speler Arno Doomernik van de Kerkraadse club en Leo Kruijntjens, sinds jaar en dag archivaris van de rood-witten uit Maastricht. 

De ‘Sjengen’ uit Mestreech tegen de ‘Boeren’ uit Kirchroa. Of de zogenoemde ‘sjiek’ van de Limburgse hoofdstad die de strijd aan gaat met ‘die Duitsers’ met geel-zwart bloed. Het zijn typeringen die in de volksmond nog weleens gebruikt worden als het affiche MVV-Roda JC heet. Al decennialang kruisen beide clubs de degens in de competitie of soms tijdens bekerduels. Momenten waarop fans haat en nijd voelen voor de opponent aan de andere kant, het is een soort Ajax-Feyenoord in het klein.  

Eerste derby op Kaalheide
Vrijdagavond klokslag 20.00 uur klinkt in stadion De Geusselt het beginsignaal en dan zit hij gespannen voor de televisie: oer-MVV’er Leo Kruijntjens. In zijn lange leven als supporter van de Maastrichtse club maakte hij menig derby van dichtbij mee. “Ik denk dan meteen aan de eerste derby tegen Roda JC op een bomvol Kaalheide. Het werd toen 1-2 voor MVV”, graaft Kruijntjens in zijn geheugen. 

“MVV had toen twee spelers uit Kerkrade op het veld staan: Gerard Hoenen en Willy Brokamp. Ik noem deze wedstrijd met recht dé derby van het zuiden. Als ik globaal tel dan hebben 50 spelers zowel bij MVV gespeeld als bij Roda JC gespeeld en ongeveer zeventien trainers en assistent-trainers bij beide clubs gewerkt”, vervolgt Kruijntjens, die daarmee doelt op onder andere Jeffrey van As, tot nog niet zolang geleden technisch directeur in Kerkrade. Hij woont in Maastricht en voetbalde in zijn jongere jaren in het MVV-tenue.

Rivaliteit op een Heerlense school
Rasechte MVV-fan Kruijntjens bouwde in de voorbije jaren echter ook ‘stiekeme’ vriendschappen op met supporters van Roda. “Ik heb op het Grotius College in Heerlen gewerkt als enige rood-witte tussen al die geel-zwarte Roda JC’ers. Mijn toenmalige collega's regelden kaartjes op hun seizoenkaart voor mij zodat ik makkelijker in het Parkstad Limburg Stadion kon komen voor de derby. We hadden een gezonde rivaliteit, met respect uiteraard.” 

Haat en nijd op een goede manier
De 51-jarige Arno Doomernik haalt zijn hart op als hij aan wedstrijden met MVV terugdenkt. Meer dan één keer stond hij namens Roda JC op het veld om de degens met de Maastrichtenaren te kruisen. "De derby van het zuiden dat betekent én betekende voor mij 
volle tribunes vol passie, adrenaline, haat en nijd op een goede manier en opgeladen zijn tot op het bot", begint de voormalig middenvelder zijn relaas. 

De geboren Bosschenaar, die al jarenlang in Kerkrade woont, vervolgt: "Het door het vuur met elkaar gaan, het gras opvreten en over-mijn-lijk-mentaliteit, dat soort gingen vraagt deze wedstrijd én dat vragen ook de supporters. Die mensen mag je tegen MVV nooit teleurstellen. Als speler moet je gehavend de strijd uitkomen, met de borst vooruit én met drie punten op zak natuurlijk." 

Voorspellingen
"Als spelers moest ik van mezelf tegen MVV altijd een paar tandjes bijzetten. Opgeven bestond niet. Wie mijn directe tegenstander bij MVV meestal was? Poeh, ik heb met Roda geloof ik vier keer in de Eredivisie tegen MVV gespeeld. Volgens mij was dat Roberto Lanckohr. Welke uitslag ik voorspel voor vrijdagavond bij de nieuwe derby tussen de echte aartsrivalen? 1-3 voor Roda", aldus Doomernik. 

Leo Kruijntjens ziet dat echter anders: “Het kan alle kanten op maar ik tip 2-1 voor MVV. We spelen thuis met de ‘twaalfde man’ er achter op de tribunes kunnen ze het Roda JC heel moeilijk maken  Met veel strijd en passie moet een kleine overwinning lukken.” 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties