Ook bij Europese verkiezingen scoort PVV hoog in Parkstad

Foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 10/06/2024 om 12:01
Laatst bewerkt op 10/06/2024 om 17:30

Tijdens de Europese verkiezingen in Nederland, verleden week donderdag, gingen de meeste stemmen in Parkstad naar de PVV. De partij van Geert Wilders behaalde 6 zetels. Tot nu toe had de PVV slechts één zetel in het Europees Parlement. PvdA-GroenLinks, de combinatiepartij onder leiding van Frans Timmermans, won de verkiezingen met 8 zetels.

De verkiezingen van afgelopen donderdag geven een soortgelijk beeld als bij de Tweede Kamer-verkiezingen in november 2023. De PVV kreeg toen veruit de meeste stemmen in Brunssum, Kerkrade en Landgraaf. Ook nu koos zo'n 35 procent van de stemmers voor de PVV.

Hoewel de combinatie PvdA-GroenLinks donderdag (gezamenlijk) minder stemmen behaalde dan bij de vorige Europese verkiezingen (beide partijen deden toen nog afzonderlijk mee), kwam de PvdA-GroenLinks op 'Europees niveau' het beste uit de bus. Dat komt met name doordat PvdA-GroenLinks in 23 van de 30 grootste gemeenten in Nederland de meeste stemmen kreeg.

Hoewel landelijk het opkomstpercentage voor de Europese verkiezingen met zo'n vijf procent steeg naar 46,2, bleef Brunssum daar ver achter. In de Parelstad koos twee derde van de stemgerechtenden ervoor om niet naar het stembureau te gaan. Heerlen en Kerkrade deden het niet veel beter.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties