Oranje door naar halve finale op WK onder 20

Gepubliceerd op 22/08/2022 om 10:59
Laatst bewerkt op 22/08/2022 om 11:48

Met een 2-0 overwinning op Nigeria wisten de Oranje-vrouwen zich op het WK Onder 20 te plaatsen voor de halve finale. Het was zondagnacht geen makkelijke wedstrijd voor ploeg met vier vrouwen van Fortuna in de gelederen.

In Costa Rica stuitte de Nederlandse ploeg op het onberekenbare Nigeria. Die ploeg had weliswaar de meeste schoten op doel, maar vaak was het 'opportunistisch knallen op de goal' volgens coach Jessica Torny. Keepster Lisan Alkemade speelde een goede wedstrijd en hield het doel leeg.

De voor Fortuna uitkomende Dana Foederer was wederom betrokken bij één van de beide goals. In de 33e minuut gaf Foederer een voorzet op Hulswit. Het niet goed wegwerken van de bal door de Nigeriaanse verdediging werd door Ziva Henry genadeloos afgeschaft met de 2-0. De eerste goal viel al na elf minuten spelen.

In de tweede helft kreeg Nederland nog maar één echte kans, maar de Nigeriaanse keeper kreeg er nog net een handje achter. Dankzij de VAR moest een fout oordeel van de scheidsrechter over vermeend hands van Rosa van Gool herzien worden. Hierdoor ging de bal niet op de stip voor een penalty voor Nigeria.

Spanje is de volgende tegenstander van Oranje. Die ploeg wordt gezien als één van de favorieten van het toernooi. De halve eindstrijd wordt in de nacht van donderdag op vrijdag gespeeld. De aftrap in het Estadio Nacional van San José is om 00.30 uur.