Plan gemeentehuis Beekdaelen mogelijk geen 'appeltje-eitje'.

Gepubliceerd op 31/01/2023 om 13:16
Laatst bewerkt op 31/01/2023 om 14:12

Er heerst in de politiek in Beekdaelen nog steeds verdeeldheid over de plek en eventuele nieuwbouw van het gemeentehuis in die plaats.

Dinsdagavond wordt het plan voor nieuwbouw besproken in de gemeenteraadsvergadering. Het college van Beekdaelen heeft berekend dat nieuwbouw bij het sportcomplex De Oirsprong in Oirsbeek de beste optie is. Daar is niet iedereen het over eens.

Oppositiepartij VVD vindt nieuwbouw helemaal onbespreekbaar. "Het is maatschappelijk onverantwoord om in deze moeilijke tijden zoveel geld uit te geven. Maak de bestaande gebouwen in Nuth en Schinnen in orde en zorg dat een goede dienstverlening gegarandeerd is", zegt Marco Sturmans namens die partij. "Bovendien duurt het heel lang eer er financieel voordeel is ten opzichte van renovatie van de oude gemeentehuizen. En wie weet zijn we dan alweer gefuseerd met een andere gemeente en wordt het gemeentehuis overbodig".

Die laatste opvatting deelt de VVD met de PvdA. "Wij sluiten nieuwbouw uit. 40 jaar terugverdientijd is wel heel erg lang. Laat de situatie zoals hij is. Een nieuw gemeentehuis bouwen is niet verantwoord en de gemeente geeft er een verkeerd signaal mee af. Bovendien zorgt het voor een enorme verkeersbelasting in en rond Oirsbeek en Amstenrade", laat Lars Kockelkoren van de PvdA weten.

Clasina Debets van GroenLinks houdt de troeven van haar partij nog even achter de hand: "wij zijn voor nieuwbouw op industrieterrein De Horsel. Dat hebben we goed uitgezocht en vanavond tijdens de raadsvergadering komen we met sterke bewijzen waarom dat de beste optie is".

De coalitiepartijen hebben begrip voor de verdeeldheid. Twan Schevers (CDA): "wij zijn vóór het plan nieuwbouw Oirsbeek. Het is structureel goedkoper en we kunnen de oude gebouwen een mooie andere functie geven. Er zullen dinsdagavond wel discussies ontstaan en dat is prima. We moeten ons alleen niet laten beïnvloeden door sentimenten".

Verschillende partijen bevestigen de geruchten dat er in de coalitie ook enige verdeeldheid heerst. Die coalitie bestaat uit de Vernieuwingspartij (7 zetels), Beekdaelen Lokaal (6) en het CDA (5). De oppositiepartijen GroenLinks (3),  VVD (2) PvdA en D66 (beide één zetel). Gezien het grote verschil in zetels zou het plan een appeltje-eitje kunnen zijn maar door de eventuele verdeeldheid in de coalitie en de mogelijk sterke argumenten kan het wel eens een lange avond worden in het momenteel nog voor dat doel in gebruik zijnde oude gemeentehuis in Nuth.

De raadsvergadering is dinsdagavond vanaf 19.00 uur live te zien op ZO-NWS. U kunt de debatten volgen op tv, de website en de social mediakanalen van de omroep.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties