PVV winnaar in alle Parkstadgemeenten

Foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 23/11/2023 om 06:58
Laatst bewerkt op 23/11/2023 om 07:31

De PVV van Geert Wilders is woensdag bij de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in alle Parkstadgemeenten de grootste partij geworden. In de meeste gemeenten verdubbelde de PVV het aantal stemmen ten opzichte van de kamerverkiezingen in 2021.

Kerkrade
In de regio was het ook nu weer Kerkrade waar de PVV de meeste stemmen kreeg. 44 Procent van de kiesgerechtigden koos voor de partij van Wilders. Dat was drie keer zoveel als de nummer twee, nieuwkomer NSC. De VVD leverde 7 procent in en kwam daarmee op 10 procent.

Brunssum
42,4 procent van de stemmers in Brunssum koos voor de PVV. NSC werd tweede met bijna 15 procent van de stemmen. GroenLinks-PvdA behaalde met 10,9 procent van de stemmen de derde plaats en bleef daarmee de VVD nipt voor (10,2%).

Heerlen
In Heerlen koos 37 procent voor de PVV. D66 en de SP verloren daar fors. Op de tweede plek eindigde de partij van Frans Timmermans met 15,2 procent van de stemmen. NSC werd met 12,7 procent derde.

Landgraaf
In Landgraaf stemde 42,5 procent voor de PVV. Nieuw Sociaal Contract werd daar tweede. De VVD is de grote verliezer in Landgraaf met nu 10,3 procent van de stemmen tegenover 18,8 procent in 2021. Ook het CDA leverde flink in.

Simpelveld
In Simpelveld behaalde de PVV 36,7 procent van de stemmen. Nieuwkomer NSC behaalde hier ruim 16 procent en werd tweede. Verlies was er voor het CDA, VVD en D66. Vooral het CDA verloor fors, van 14,4 naar 3,3 procent van de stemmen.

Beekdaelen
Ook in Beekdaelen won de PVV met overmacht ten koste van het CDA dat hier een fors verlies leed. Met bijna 33 procent van de stemmen betekende dat voor de PVV bijna een verdubbeling ten opzichte van de verkiezingen in 2021. NSC werd op afstand de nummer 2. Ook in Beekdaelen fors verlies voor het CDA en de VVD.

Voerendaal
Bijna 30 procent van de Voerendalers stemde woensdag voor de PVV. De partij verdubbelde in die gemeente daarmee het aantal stemmen ten opzichte van de vorige keer. De VVD werd hier tweede met 15,3 procent en bleef nieuwkomer NSC nipt voor (15%). Ook hier is het CDA de grote verliezer, gevolgd door D66.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties