Schaffrath: "Nooit eerder zoveel crises tegelijk meegemaakt"

Foto © ZO-NWS | Yves Lacroix
Gepubliceerd op 15/02/2024 om 06:38
Laatst bewerkt op 15/02/2024 om 06:53

De provincie Limburg moet nog dit jaar 5662 opvangplekken voor asielzoekers regelen, waarvan vele honderden in Parkstad (alleen al 321 in Heerlen). "We staan met z’n allen voor een opgave die om meerdere redenen allesbehalve makkelijk is", zegt fractievoorzitter Hugo Schaffrath van coalitiepartij de Vernieuwingsgroep in de gemeente Beekdaelen.

Hij zit inmiddels 33 jaar ononderbroken in de lokale politiek en is daarmee een van de meest ervaren lokale politici in onze regio. Schaffrath: "Er moet niet alleen meer opvangcapaciteit komen voor asielzoekers, maar ook voor vluchtelingen, statushouders en Oekraïners. Er zijn op dit moment meerdere crisissen tegelijk: klimaat, oorlog, stikstof, energie, armoede, grondstoffenschaarste, volkshuisvesting, koopkracht, toeslagenaffaire, vluchtelingen, enzovoorts. Met als gevolg: chaos. Op den duur lost het zich wel weer op, maar voorlopig zeker niet."

Stikstofcrisis
Meer bouwen, makkelijk gezegd. "Lukt amper, want bijna overal zijn stikstofbeperkende maatregelen waardoor gemeenten aan handen en voeten zijn gebonden. Dat is ook een van de oorzaken waarom woningbouwverenigingen geen betaalbare woningen kunnen bouwen, nog afgezien van de explosief stijgende materiaalkosten die niet meer zijn op te hoesten."

In zijn ‘eigen’ gemeente Beekdaelen is het ‘a hell of a job’ om het bestaande asielzoekerscentrum in Sweikhuizen uit te breiden. "Vooral vanwege de stikstofcrisis. Zowat alle gemeenten in Parkstad lopen tegen dezelfde problemen aan."

De Leisure Lane, de recreatieve fiets- en wandelroute door Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld, is anderhalf jaar geleden omgedoopt in Parkstadroute. Die werd op zeker moment ‘on hold’ gezet vanwege de stikstofproblematiek, aldus Schaffrath. "Kosten van de vertraging twee miljoen euro, en de stikstof is afgekocht door drie jaar lang zes grazende koeien minder in een wei te laten grazen. Waar zijn we mee bezig?"

Vluchtelingencrisis
Wat hem opvalt: dat sommige gemeenten, ook in Limburg, ‘heel erg hun best’ doen om grote opvanglocaties voor Oekraïners te organiseren. "De opvang van Oekraïners levert vreemd genoeg een gemeente behoorlijk wat geld op, zeker als het om substantiële aantallen gaat." Dat geldt amper voor de zes kleinschalige locaties in Beekdaelen, in tegenstelling tot de Noord-Brabantse gemeente Oss die er recht voor uitkomt dat ze zes miljoen euro per jaar overhoudt aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Schaffrath: "We leven in een rare tijd. Al was daar tijdens vasteloavend gelukkig weinig van te merken."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties