Strafrechtelijk onderzoek justitie naar verdwijning 4-jarig meisje

foto: iStock
Gepubliceerd op 22/04/2023 om 10:41
Laatst bewerkt op 22/04/2023 om 12:31

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de verdwijning van een vierjarig kind uit Kerkrade. Dat bevestigt justitiewoordvoerster Renate Peters. Het meisje Keöuna is al anderhalf jaar verdwenen.

Volgens de advocaten Peter van Geelkerken en Roy Palmen van de vader van het kind is er sprake van internationale kinderontvoering en onttrekking aan het ouderlijk gezag. De vader van het spoorloos verdwenen kind deed op 24 december 2021 aangifte tegen zijn voormalige vrouw.

Op de achtergrond boog de civiele rechter zich meerdere malen over deze kwestie en stelde de wanhopige vader meermaals in het gelijk over zijn omgangsregeling. Maar de man heeft het meisje al anderhalf jaar niet meer gezien. Op strafrechtelijk gebied is er door het OM in Limburg nu intern besloten om in actie te komen in deze zaak.

Onttrekking aan ouderlijk gezag
"Wij zijn onlangs een strafrechtelijk onderzoek naar onttrekking aan het ouderlijk gezag gestart in deze zaak. Niet eerder, omdat de politie in deze aanvankelijk anders heeft geprioriteerd. Het betreft een complexe en privacygevoelige zaak met veel familieaangelegenheden. Bovendien houden we daarin sterk rekening met het belang van het betrokken kind", zegt Renate Peters.

Internationale aspecten
Justitie wil hangende het onderzoek inhoudelijk niks zeggen over welke stappen er al zijn en zullen worden gezet. “Er zijn verder internationale aspecten aan de orde. Dat betekent onder meer dat het een zaak betreft die meer tijd in beslag neemt. Op verdere vragen kunnen we vanwege het lopende onderzoek voorlopig niet ingaan", aldus Peters.

De Brunssumse advocaten Peter van Geelkerken en Roy Palmen zeggen namens hun cliënt "bijzonder verheugd" te zijn over de beslissing van justitie in Maastricht om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de verdwijning van Keöuna.

Buitenland
"De vader heeft zijn dochter al dik anderhalf jaar niet meer gezien. Hier is sprake van onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering omdat het kind zonder toestemming van vader is meegenomen over de landsgrenzen. Verder weigert de moeder willens en wetens gevolg te geven aan meerdere vonnissen van rechters. Het is terecht dat er nu een strafrechtelijk onderzoek loopt. Zolang dit aan de gang is, geven wij verder geen commentaar", aldus de twee raadsmannen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties