Topcrimineel Peter van D. vrijuit in nieuwe drugszaak met grote inval

Gepubliceerd op 1/06/2023 om 21:39
Laatst bewerkt op 1/06/2023 om 22:27

Topcrimineel Peter van D. uit Schinveld gaat vrijuit in een nieuw drugsonderzoek dat tegen hem liep. Hierin vond in april dit jaar een grote inval plaats. De zaak is door het Openbaar Ministerie (OM) geseponeerd.

Dat blijkt uit stukken in handen van ZO-NWS en wordt desgevraagd bevestigd door zijn advocaat Arthur Vonken.

Van D. was als verdachte aangemerkt, maar zal niet verder vervolgd worden. Hij werd in de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 april dit jaar in zijn vrijstaande villa in Schinveld door een arrestatieteam opgepakt op verdenking van de productie van harddrugs. Vlak hiervoor was met een shovel de toegangspoort bij het pand geramd en de achterdeur van de woning geforceerd.

De vernielde poort bij de woning van Peter van D. Foto © ZO-NWS

Zak over het hoofd
De gewezen drugsbaron werd na zijn arrestatie met een zak over zijn hoofd meteen afgevoerd. De reden van de grootscheepse inval en doorzoeking, waarbij onder andere verschillende mobiele telefoons en computers in beslag werden genomen, bleek informatie uit het criminele milieu te zijn die via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie was binnengekomen. 

Hierin werd gemeld dat Van D. zich bezig zou houden met de productie van harddrugs in een loods van zijn buurman in Schinveld. Hij werd op donderdag 13 april verhoord door de recherche in Heerlen en diezelfde nog op vrije voeten gesteld. De officier van justitie heeft nu besloten om deze zaak tegen Peter van D. te seponeren wegens gebrek aan bewijs. 

Schadevergoeding 
Zijn advocaat Arthur Vonken geeft in een reactie aan "meteen bij het OM te hebben gevraagd wanneer de in beslag genomen spullen terugkomen én wanneer de aangerichte schade vergoed zal worden". De aangerichte schade is volgens de Maastrichtse strafpleiter tien mille. "Ik wacht nog op een reactie van het OM hierop."

Peter ‘De Dikke’ van D. is een bekend kopstuk in de nationale en internationale drugswereld. In maart 2021 werd hij gearresteerd tijdens een grote opsporingsactie, nadat Europese opsporingsdiensten de berichtenservice Sky ECC hadden gekraakt. Uit chatverkeer was gebleken dat Van D. een partij amfetamine zou gaan produceren. Hiervoor werd 600 kilo van de grondstof MAPA in een bestelbusje geleverd. Dat transport werd echter onderschept door de opsporingsdiensten. 

Drugssmokkel
Tijdens verder onderzoek bleek dat Van D. ook betrokken zou zijn geweest bij de invoer van honderd kilo coke, de smokkel van 60 kilo hasj en meer dan 150 kilo hennep uit de Spaanse badplaats Malaga. Tegen Peter van D. werd in deze zaak in september 2022 5 jaar cel geëist. Op 17 oktober in datzelfde jaar had in deze zaak uitspraak moeten worden gedaan, maar omdat de rechters gewraakt werden moet de zaak tegen de Schinveldenaar helemaal opnieuw gedaan worden. 

Peter van D. stortte zich in de jaren tachtig, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. Vanuit de gevangenis in het Belgische Hasselt, waar hij vastzat voor cannabissmokkel en een ontvoering, stuurde hij een drugsbende aan.

Na zijn vrijlating verdween Peter van D. toentertijd enige tijd van de radar. Robbie van L. zit op dit moment een jarenlange gevangenisstraf uit vanwege betrokkenheid bij internationale drugshandel.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties