VIDEO: 2,8 miljoen Europese subsidie voor verbeteren Zuid-Limburgs platteland

Gepubliceerd op 22/03/2024 om 10:01
Laatst bewerkt op 22/03/2024 om 10:00

Om de leefbaarheid en economie op het Zuid-Limburgse platteland te verbeteren, komt er een vervolg op het Europees subsidieprogramma LEADER. Er is 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld, waar burgers, organisaties, verenigingen en ondernemers een beroep op kunnen doen. 

Gedeputeerde Staten hebben vorig jaar ingestemd met een nieuwe subsidieronde omdat er de afgelopen jaren succesvolle projecten uit zijn gekomen. In de Parkstadgemeenten zijn er in totaal vijf projecten opgezet. Eén daarvan is de Sjweikeser Rèngeloate.

De Sjweikeser Rèngelaot is een pruimenboom die honderden jaren geleden het boegbeeld was van het dorp. Niet alleen vanwege de bloesem, de fruitboom was ook voor de lokale economie van belang. In de jaren 60 van de vorige eeuw werden ze gekapt en verdwenen ze uit het landschap. Begin deze eeuw wilde Funs Boyens die Sjweikeser Rèngeloat nieuw leven inblazen en plantte de bomen opnieuw. In 2017 kreeg de stichting die hij daarvoor opzette vanuit  LEADER een subsidie van 32.000 euro. Met het geld heeft Boyens samen een grote groep vrijwilligers bomen kunnen planten, waardoor de heuvels in Sweikhuizen inmiddels weer wit kleuren van de bloesem.

Sinds 19 maart kunnen mensen weer een beroep doen op de subsidie. Deze kan aangevraagd worden via LEADER tot en met 2027.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties