VIDEO: Honderden mensen lopen stille tocht voor Gianna

foto (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 10/01/2023 om 18:16
Laatst bewerkt op 10/01/2023 om 20:09

Naar schatting zo'n 500 mensen hebben dinsdagavond in Brunssum een stille tocht gelopen voor de vermoorde Gianna. Ze verzamelden zich op het Lindeplein en om klokslag 19.00 uur vertrok de stoet via het Vijverpark naar het skatepark.

Daar waren toespraken van onder meer van de burgemeester. De stille tocht werd gehouden op de dag dat Gianna jarig zou zijn. Het 14-jarige meisje werd drie weken geleden doodgeschoten in haar woning aan de Koolhofstraat. Ook haar moeder en stiefvader werden neergeschoten. Beiden overleefden de aanslag en waren dinsdagavond aanwezig bij de stille tocht. 

Het drama in de woning aan de Koolhofstraat in Brunssum voltrok zich op 20 december rond 22.15 uur. De schutter Leon B., een huisvriend van het gezin, schoot eerst op de stiefvader van Gianna. Daarna werden ook Gianna en haar moeder geraakt. Het meisje overleefde de aanslag niet. Na zijn daad sloeg Leon B. de hand aan zichzelf met zijn vuurwapen. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Beelden van de stille tocht:

Sam Duijkers en Brigitte Obrusnik namen het initiatief voor de stille tocht voor Gianna. Ze wilden haar daarmee een mooi afscheid geven. De stille tocht is tevens een protest tegen zinloos geweld.

"Iets wat je ook als burgemeester nooit hoopt mee te maken", zei burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum voorafgaand aan de tocht. Ze sprak de hoop uit dat de nabestaanden en de gemeenschap van Brunssum de moord op Gianna een plek kunnen geven.

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties