VIDEO: Leerlingen Emmacollege praten over gevaar versturen blootfoto's

foto © ZO-NWS
Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 26/01/2022 om 15:35
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

Bij zes middelbare scholen in Heerlen komt deze week een escaperoombus van de politie langs. Daarin kunnen de scholieren een game spelen over sextortion.

Dat is een werkwijze van criminelen waarbij jongeren sexueel getinte fimpjes of geld afhandig wordt gemaakt.

"Sextortion komt steeds vaker voor," zegt de politie. Een hacker steelt daarbij pikante filmpjes of foto's en dreigt het materiaal, in sommige gevallen bewerkt, te verspreiden via internet tenzij de afperser betaald krijgt.

De leerlingen proberen in het spel in de escaperoom een code te kraken om te voorkomen dat een meisje slachtoffer wordt van sextortion. Haar account is gehackt door een afperser die dreigt de beelden op internet te zetten.

De politie ziet het spel in de escapebus als een manier om jongeren aan het denken te zetten over wat ze wel en niet veilig online kunnen plaatsen. Ook hoe ze hun account beter kunnen beveiligen wordt besproken. Vaak durven de jongeren uit schaamte niet naar de politie te stappen als ze gechanteerd worden. "Niet diegene die blootfoto's op internet zet, maar diegene die de beelden doorstuurt is de schuldige", zegt de politie. "Jongeren moeten weten dat ze de berichten van de daders moeten bewaren zodat de daders opgespoord kunnen worden."

Ook burgemeester Roel Wever van Heerlen, voorzitter van het burgemeestersoverleg cyberveiligheid, bezocht de bus op het schoolplein van het Emmacollege. Docent Bartjan Sevenheck zegt dat de leerlingen in de mentorlessen regelmatig hun ervaringen met sexting - het online uitwisselen van sexueel getint materiaal - vertellen. "In geval van sextortion geeft de school advies en verwijst hen door naar de politie."

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties