VIDEO: Verkeersplein zorgt dat jongste verkeersdeelnemers veilig de weg op kunnen

Gepubliceerd op 29/05/2024 om 15:58
Laatst bewerkt op 29/05/2024 om 16:30

Op kleine fietsjes zoeven de kinderen van basisschool Titus Brandsma in Brunssum woensdagmorgen tussen de nieuw geverfde witte lijnen op het schoolplein. Komen ze een zebrapad tegen? Dan moeten ze eigenlijk stoppen. Maar sommigen hebben te veel plezier om daar op te letten.

Het is dan ook de opening van het gloednieuwe ANWB verkeersplein, een initiatief van onder andere het ROVL (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg). De Brunssumse school won dit oefenterrein op het schoolplein door de knelpunten in de omgeving van de school in kaart te brengen.

Erik Huijts, directeur van Titus Brandsma, Hugo Janssen, wethouder verkeer, en Maud Eurlings, verkeerscoördinator op de basisschool, gaven woensdagochtend het startsein. Het is de bedoeling dat er niet alleen in de pauzes gespeeld wordt op het plein, maar ook om het in te zetten bij verkeerslessen. "We hoeven die lessen nu niet alleen meer in de klas te doen", zegt Eurlings. "We kunnen nu ook echt met een zebrapad en rotonde bijvoorbeeld oefenen hoe je je daar gedraagt."

Die eerste oefenles wordt meteen die ochtend uitgevoerd. Een instructrice van de ANWB laat de kinderen zien waar ze allemaal voorbij kunnen komen, zoals haaientanden en parkeervakken. Ook staan er kleine verkeersborden waar kinderen kennis mee kunnen maken. Maar voordat er serieus binnen de lijnen wordt gereden, is het nu nog vooral een wedstrijdje wie het hardst voorbij kan racen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties