VIDEO: Voerendaalse 'onderduikernemers' geëerd met boek en plaquette

Kris Nemeth
Gepubliceerd op 2/05/2022 om 09:30
Laatst bewerkt op 3/05/2022 om 14:10

Onderduikers en mensen die hen onderdak verleenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, krijgen deze Dodenherdenking extra aandacht in Voerendaal.

Op woensdag 4 mei wordt het boek 'Met gevaar voor eigen leven' van Wil Maassen uit Voerendaal gepresenteerd. Het boek beschrijft hoe zo'n 250 onderduikers in Voerendaal door hulp van heldhaftige onderduikverleners uit handen van de Duitsers bleven. Diezelfde dag wordt in Klimmen een plaquette onthuld voor vijf families uit Klimmen en Retersbeek wiens huizen tussen 1940 en 1945 een veilig onderkomen vormden voor tien joodse mensen. Dankzij de heldhaftige inwoners uit de toenmalige gemeente Klimmen overleefden de onderduikers de oorlog. Deplaquette-tekst luidt:

“ TER HERINNERING AAN DE HELDHAFTIGE KLIMMENSE FAMILIES DIE IN 1940-1944 MET GROOT GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN DAT VAN JOODSE MEDEBURGERS HEBBEN GERED

Pieter & Elisa Eggen-Wolfs

Frans & Rosalie Lambij-Weerts

Albert & Mien Lemlijn-Arts

Anton & Maria Maes-Jongen

Anton & Cornelia Theunissen-Leunissen”            

De plaquette aan het Vrijthof in Klimmen komt vlakbij de plek waar één van de initiatiefnemers voor de koperen herdenkingsplaat, Mattie Tugendhaft, zat ondergedoken. De onthulling van de plaquette is woensdag 4 mei om 15.00 uur.

Wil Maassen schreef het boek 'Met gevaar voor eigen leven' op verzoek van emeritus hoogleraar Victor Halberstadt die ondergedoken zat bij een familie in Retersbeek. De twee spraken elkaar naar aanleiding van een eerdere publicatie van Maassen: 'Oorlogsmonumenten in Voerendaal houden onze herinnering levend.' Het boek uit 2019, is het resultaat van Maassens' zoektocht naar verhalen over de Voerendaalse oorlogsslachtoffers. Halberstadt opperde dat er een stuk oorlogsgeschiedenis ontbrak in het boek, namelijk het verhaal over de onderduikers en onderduikverleners uit de gemeente Voerendaal.

Maassen heeft anderhalf jaar gewerkt aan het boek. Een fikse klus zegt hij zelf omdat onderduiken in het grootste geheim gebeurde. Er werd nauwelijks over gesproken en al helemaal niets schriftelijk over vastgelegd. 'Zelfs 'getuigen' hebben het vaak van horen zeggen,” vertelt Maassen, “en dat maakt het voor een onderzoeker erg lastig tot een betrouwbaar verhaal te komen”.

De boekpresentatie vindt om 20.15 uur plaats, aansluitend aan de Dodenherdenking, in de Laurentiuskerk in Voerendaal. Honorair Consul van Israël, Benoit Wesly, wiens broer en zus in Voerendaal zaten ondergedoken, neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Net als bij de eerste publicatie van Maassen krijgen inwoners van Voerendaal ook een gratis exemplaar van 'Met gevaar voor eigen leven' cadeau van de gemeente.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties