VIDEO: Zaak dode baby Fabian Brunssum: Oppasouders vrijgesproken

Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 22/02/2021 om 16:31
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

In de zaak van de dood van de vijf maanden oude baby Fabian, is oppasvader Robin van  O. uit Brunssum maandag vrijgesproken. Tegen Van O. was negen jaar cel geëist. Oppasmoeder Cynthia van den H. gaat in deze zaak eveneens vrijuit, wegens onvoldoende bewijs. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen dit vonnis. 

"Simpele huis- tuin en keukenongevallen kunnen niet de oorzaken zijn geweest voor het ernstig hersenletsel dat de baby had", zei de rechter in het vonnis. "Dit was dus toegebracht, door fors opzettelijk geweld, letsel. Wie heeft het letsel toegebracht? Het lijkt erop dat beide verdachten niet het hele verhaal vertellen. De rechtbank kan niet vaststellen wie van hen het fatale letsel heeft toegebracht." 

Op woensdag 11 oktober 2017 kwam de toen vijf maanden oude baby Fabian om het leven. Zijn oppasouders zorgden op dat moment voor hem in hun woning in de Brunssumse Bongardstraat. Niet lang na het overlijden van de baby werden de man en vrouw uit Brunssum gearresteerd. Onderzoek had uitgewezen dat Fabian een niet-natuurlijke dood was gestorven.

Beide verdachten kwamen ongeveer een maand na hun arrestatie weer op vrije voeten. Ze bleven wel verdachte. Justitie stelde ondertussen alles in het werk om een goed beeld van de zaak te krijgen. In november 2017 werd er een reconstructie gehouden in de woning aan de Bongardstraat en deskundigen bogen zich over de verdachte dood.

Dat onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), duurde uiteindelijk anderhalf jaar. Volgens de deskundigen kwam Fabian om het leven door klappen tegen het hoofd en is hij stevig door elkaar geschud, het shakenbabysyndroom. Die bevindingen over hersenletsel leidden er in augustus 2019 toe dat de oppasouders opnieuw werden gearresteerd.

Beide verdachten Robin van O. en Cynthia van den H., die niet aanwezig waren bij de uitspraak, hebben altijd ontkend schuldig te zijn aan de dood van Fabian. Dat herhaalde het duo, van eenvoudige komaf, tijdens de verschillende zittingsdagen. Volgens hen was er sprake geweest van een ongeluk.

De oppasmoeder werd wel veroordeeld voor het mishandelen van haar eigen kind, in september vorig jaar. Zij had dit feit ook zelf bekend en kreeg zestig uur taakstraf opgelegd. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties