Wilde zwijnen Wijnandsrade: 'Afschieten is een optie'

Foto © ZO-NWS | iStock
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 19/08/2022 om 09:48
Laatst bewerkt op 19/08/2022 om 10:21

Het afschieten van wilde zwijnen, die aan de rand van Wijnandsrade voor overlast zorgen, is een van de opties om schade door en verspreiding van de dieren te beperken. Dat zegt de Faunabeheereenheid Limburg tegen ZO-NWS. 

De gemeente Beekdaelen waarschuwde wandelaars in de omgeving dinsdagmiddag om weg te blijven van het Oude Molen Voetpad en het Grenspad aan een akker tussen Wijnandsrade en Nuth. Ook wordt mensen gevraagd niet bij het gewas te komen en honden aan de lijn te houden. 

Een groep zwijnen heeft zich daar gevestigd. In deze tijd van het jaar hebben de dieren vaak biggen. Ze zijn daardoor agressiever richting mensen. Een wandelaar maakte onlangs melding van een aanval door een wild zwijn. Een echte confrontatie heeft de wandelaar kunnen ontlopen. 

Afschieten
Volgens Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg heeft de gemeente goed gereageerd op de zwijnen. "Aanlijnbordjes en het afsluiten van wandelpaden zijn passende oplossingen, maar in de praktijk komt het toch vaak neer op het neerschieten van de zwijnen. Wegjagen werkt niet. Vooral in maïsvelden rennen ze gewoon in een rondje om je heen". 

De zwijnen zijn daarnaast niet alleen een risico voor wandelaars maar ook voor de veehouders. Wilde zwijnen kunnen de klassieke en Afrikaanse varkenspest verspreiden. Daarmee kunnen ook de varkens van veehouders besmet raken. Het is daarom nationaal beleid om jacht te maken op wilde zwijnen.  

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties