Coalitieonderhandelingen Brunssum: is een informateur echt nodig?

Foto © ZO-NWS | iStock
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 12/04/2022 om 16:07
Laatst bewerkt op 12/04/2022 om 16:25

Het aanstellen van een informateur voor de coalitieonderhandelingen in Brunssum wekt verbazing. Het is immers al bijna vier weken later, de eerste gesprekken zijn al geweest en volgens sommigen, ligt er al een brede coalitie klaar. Toch besloot het PAK een informateur te zoeken. De vraag: waarom zo laat nog?

"Er ligt nu slechts één variant op tafel en die variant doet geen recht aan de verkiezingsuitslag", zegt PAK-Lijsttrekker Servie L'Espoir. Het gaat daarbij om de mogelijke coalitie PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA. Die partijen hebben die combinatie ook uitgesproken als voorkeurscoalitie tijdens de eerste gesprekken. 

Lokale coalitie
L'Espoir had na de goede samenwerking van de afgelopen vier jaar vooral met dezelfde groep door willen gaan. "Mijn idee was om te kijken lokaal verder te gaan". Het zou dan gaan over een coalitie met de partijen PAK, Lijst Borger en BBB/Lijst Palmen. 

En bij die laatste partij ligt het heikele punt. Leden van Lijst Borger, de partij die voor de verkiezingen al deel uit maakte van de coalitie, hebben tijdens hun ledenvergadering aangegeven vooral samen met PAK, de VVD en PvdA te willen werken. 

Hugo Janssen, lijsttrekker van die partij, licht toe: "De politiek die de heer Palmen bedrijft maakt het voor iedereen lastig", zegt hij. "Het gaat dan vooral om de manier waarop Palmen dat doet, hoe hij zijn collega's benadert." Voor de verkiezingen diende Palmen bijvoorbeeld nog een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Wilma van der Rijt. 

Brede coalitie
Wat Merle van Leusden, lijsttrekker van de PvdA, betreft, komt er geen informateur maar een formateur. Die zou de variant die nu op tafel ligt met PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA, moeten gaan verkennen. Van Leusden wil een breed gedragen coalitie. "De coalitie moet bestaan uit de vier winnaars", zegt ze. "De vier lijsttrekkers van de partijen in onze voorkeurscoalitie zijn gewoon de vier meest gekozen Brunssummers."

Die vier lijsttrekkers moeten volgens van Leusden ook laten zien dat ze kunnen samenwerken. “Als we laten zien dat onze voorkeurscoalitie het waar kan maken, laten we zien dat we breken met het verleden. Dat is ook wat Brunssum nodig heeft.”

Jaimy van Dijk van de VVD herkent het verhaal van Van Leusden en kan zich er grotendeels in vinden. Hij verwijst naar het lage opkomstpercentage van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. “Voor ons is dat een oproep om te gaan werken om dat te herstellen”, zegt hij. “En dat doe je het beste met een brede coalitie.” Hij doelt daarmee op de voorkeurscoalitie die nu op tafel ligt: PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA. 

Hij ontkent niet dat er uitdagingen zijn op inhoudelijk gebied. Iets waar ook PAK-lijsttrekker Servie L’Espoir naar verwijst. Volgens L’Espoir zijn de verschillen in stemgedrag na 16 maart niet op magische wijze verdwenen. Volgens Van Dijk zijn de paar inhoudelijke struikelblokken echter niet onoverkomelijk. “Wat ons betreft kunnen we op de inhoud er uit komen”, aldus Van Dijk. 

Informateur
Het is de bedoeling dat de informateur nog deze week aangesteld gaat worden. Alle partijen hebben aangegeven dat ze een onafhankelijke formateur willen, daar zoekt het PAK ook naar. Wie dat precies gaat zijn is nu nog niet bekend. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties