Gemeentes verzetten zich tegen vermindering politiecapaciteit

foto: iStock
Gepubliceerd op 21/07/2021 om 13:02
Laatst bewerkt op 21/07/2021 om 13:40

De gemeenten Voerendaal, Brunssum en Beekdaelen verzetten zich alle drie tegen het verminderen van de politiecapaciteit in Zuid-Limburg.

Tijdens de raadsvergaderingen van de betreffende gemeentes werden de colleges opgeroepen zich aan te sluiten bij de lobby richting Den Haag. 

Tekort
Onlangs bleek uit plannen van het politiekorps in Zuid-Limburg dat vanaf 2024 de capaciteit verlaagd wordt om de tekorten in Midden- en Noord-Limburg te compenseren. Het basisteam Brunssum-Landgraaf, waar de gemeenten Brunssum, Voerendaal, Beekdaelen, Landgraaf en Simpelveld onder vallen, zou zo'n 17,7 fte gaan verliezen. Één fte staat gelijk aan een fulltime medewerker met een werkweek van 40 uur. 

Lees ook: Minder mankracht politie Brunssum-Landgraaf

Voerendaal
In Voerendaal werd een motie van de VVD unaniem door de raad aangenomen. De motie roept de burgemeester op om publiekelijk aan te geven dat hij zich niet kan vinden in deze afschaling. De capaciteit moet volgens de raad zelfs verhoogd worden. 

Brunssum
Ook in Brunssum wil de raad dat de gemeente een signaal afgeeft aan Den Haag dat het geen krimp in de politiecapaciteit ziet zitten. Een motie daarover van zowel coalitie als oppositiepartijen werd unaniem aangenomen. 

Beekdaelen
In Beekdaelen werd een soortgelijke motie door de hele raad gesteund. De partijen CDA, VVD, Vernieuwingsgroep en D66 vroegen de gemeente om in gesprek te gaan met de politieopleiding over de vraag naar politiecapaciteit. Ook moet het college zich aansluiten bij de lobby richting Den Haag. 

Plan
De verplaatsing vindt volgens het plan pas in 2024 plaats en wordt stapsgewijs gespreid over vier jaar. De hoofdofficier van justitie Jan Eland en regioburgemeester Penn-Te Strake zullen in oktober besluiten of het plan daadwerkelijk doorgaat.

Advertenties