Minimale leeftijd commissieleden in Beekdaelen naar 16 jaar

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 25/05/2023 om 09:37
Laatst bewerkt op 25/05/2023 om 10:19

Door het aannemen van een amendement van D66, PvdA en GroenLinks kunnen nu ook jongeren vanaf 16 jaar plaatsnemen in de raadscommissies. Het voorstel van de oppositiepartijen werd unaniem aangenomen.

De raadsfracties juichen toe om ook jongeren te betrekken bij de politiek in hun gemeente. Door hen vanaf 16 jaar bij de politiek te betrekken kunnen zij al de nodige politieke ervaring opdoen. De PvdA-fractie vindt het verlagen van de minimale leeftijd van 18 naar 16 jaar voor commissieleden een logische stap. "Jongeren mogen al vanaf 14 jaar op een kieslijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen maar zouden dan nog jaren moeten wachten voordat zij hun stem kunnen laten horen," aldus fractievoorzitter Lars Kockelkorn.

Burgemeester Eric Geurts juicht de verlaging van de leeftijd ook toe. De gemeente Beekdaelen heeft daarnaast ook verschillende projecten om de jeugd en jongeren kennis te laten maken met de politiek.  

De gemeenteraad boog zich dinsdag over de nieuwe wijze van vergaderen die sinds april 2022 wordt toegepast. Aan de hand van een vragenlijst konden raadsleden, commissieleden en collegeleden hun bevindingen over het nieuwe systeem kenbaar maken. Doel is om zo efficiënt mogelijk te vergaderen en op die manier zo min mogelijk beslag te leggen op de agenda van de leden.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties