OLS Beekdaelen harkt 350.000 euro aan subsidies binnen

foto: Jan Smeets
Gepubliceerd op 27/02/2024 om 09:31
Laatst bewerkt op 27/02/2024 om 20:17

Nog voordat er ook maar één schot is gelost beschikken de organisatoren van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Beekdaelen over een forse subsidiepot van 350.000 euro.

Het OLS 2024, dat in juli wordt gehouden in het Beekdaelense kerkdorp Doenrade, krijgt twee ton subsidie van de provincie Limburg en 100.000 euro van de gemeente Beekdaelen. Daarbovenop komt nog 50.000 euro subsidie van de gemeente Nederweert waar aanvankelijk het OLS 2024 zou worden georganiseerd. Of daarnaast ook de provincie Belgisch-Limburg nog een duit in het zakje zal doen kon ZO-NWS gisteren niet achterhalen.

Born
“Twee ton subsidie van onze eigen provincie Limburg is een heel erg mooi bedrag”, zegt Cliff Verjans, hij was bij het OLS 2023 in Born verantwoordelijk voor sponsoring, evenementen en inkoop van de organisatie. “Wij hebben verleden jaar 25.000 euro subsidie gekregen van de provincie Limburg”, zegt Verjans tegen ZO-NWS. Hij gunt de Beekdaelense OLS-organisatoren overigens van harte een rijkelijk gevulde subsidiepot ‘want ik snap best dat het voor ‘Beekdaelen’ organisatorisch gezien tamelijk kort dag is’. Verjans voegt er wel gekscherend aan toe: “Als wij het nóg eens moesten organiseren, dan zou ik om te beginnen eerst heel erg moeilijk gaan kijken…Want vergeet niet, ook wij hebben voor het OLS moeten sjouwen.”

Ook de provincie Belgisch-Limburg zegde in 2023 een subsidie van 25.000 euro toe aan het OLS in Born. Verjans: ”Maar op dat bedrag wachten we nog, in België duurt dat kennelijk allemaal wat langer.” Het OLS in Born, georganiseerd door schutterij Sint Martinus, bleek ook in financieel opzicht een voltreffer. Op een begroting van zo’n 950.000 euro werd 170.00 euro winst gemaakt.

De gemeenteraad van Beekdaelen stemde onlangs in met een subsidie van 100.000 euro voor het OLS in Doenrade. Daarvan is 25.000 euro ‘gekapitaliseerd’ in verband met de inzet en ondersteuning door het ambtelijk apparaat. De fractievoorzitters Lars Kockelkoren (PvdA) en Rodney Swelsen (D66), beiden in de oppositie, stemden tegen dat subsidiebedrag. Kockelkoren: “Ik was er fel op tegen. Niet alleen vanwege de hoogte van het bedrag maar temeer omdat er nog niet eens een begroting was op het moment dat deze subsidie werd vastgesteld.”

Gedeputeerde Staten van Limburg besloten verleden week om een ‘incidentele projectsubsidie te verlenen van maximaal 200.000 euro aan de gemeente Beekdaelen ten behoeve van het project Ondersteuning OLS Beekdaelen’. Waar het subsidiebedrag van twee ton op is gebaseerd, mede in licht van de ’25.000 euro voor het OLS 2023 in Born’, is de vraag. De afdeling Communicatie van de provincie Limburg was gisteren, na meerdere pogingen door ZO-NWS, niet bereikbaar voor een reactie of toelichting. Dinsdagmiddag is er in Beekdaelen een persconferentie over het OLS 2024.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties