Grondwater Duitse dorpen vervuild met Pfas van Awacs-basis

foto © ZO-NWS | Twan Senden
Gepubliceerd op 31/03/2023 om 14:54
Laatst bewerkt op 31/03/2023 om 20:22

De Duitse dorpen Stahe en Niederbusch mogen van de Kreis Heinsberg geen grondwater meer gebruiken.

Reden is vervuiling van het grondwater van de Awacs-basis met zogeheten Pfas. Het grondwater, dat vanaf de basis noordwaarts stroomt, blijkt zo vervuild dat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Veel Duitsers hebben waterputten voor bron- en grondwater in de tuin en gebruiken dat onder andere voor tuinen en zwembaden. Dat mag 20 jaar lang niet gebruikt worden, tot 31 december 2043.

De dorpskernen liggen net over de grens bij Schinveld. Niederbusch ligt voor een groot deel naast de Schinveldse bossen. De Kreis Heinsberg laat weten dat het kraanwater wel gewoon te gebruiken is.

Waterleiding Maatschappij Limburg heeft in de Schinveldse bossen, dat grotendeels een grondwaterschermingsgebied is, een pompstation en diverse putten waaruit op grote diepte grondwater wordt opgepompt. Een woordvoerder van WML meldt telefonisch dat de situatie door de drinkwaterproducent en de Provincie in de gaten wordt gehouden. "We hebben een pompstation in de Schinveldse bossen en het water komt van heel diep en is goed beschermd. En natuurlijk houden we de situatie ter plekke goed in de gaten", aldus de woordvoerder van WML.

Waar de vervuiling op de Navo-basis vandaan komt is niet bekend.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties