VIDEO: Oma Marleen Schmitz schrijft boek voor haar vijf kleinkinderen

foto © ZO-NWS
Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 4/12/2021 om 09:00
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

Marleen Schmitz uit Oirsbeek heeft voor elk van haar vijf kleinkinderen een boek geschreven. Onlangs verscheen het vijfde en laatste kinderboek uit de reeks: 'Guusje gaat op avontuur'.

Schmitz is oud-bibliothecaris. Ze koos pas op haar vijftigste voor het schrijverschap nadat ze verschillende cursussen had gevolgd. Sinds 2003 publiceert ze boeken voor alle leeftijden: romans, maar ook gedichtenbundels en kinderenboeken. Schmitz won in 2012 de Veldeke Literatuurprijs.

Het eerste (prenten-) boek voor kleindochter Sara, 'De Rode Jas', schreef ze toen ze net een cursus schrijven voor kinderen had afgerond. “Wat je voor het ene kleinkind doet, moet je voor het andere ook doen”, zegt Schmitz en dus kregen de anderen ook een boek. Ieder boek is anders qua vorm en stijl, variërend van een prentenboek, een voorleesboek tot een letter aanwijsboek. “Een kinderboek schrijven is best lastig omdat je rekening moet houden met hun belevingswereld maar ook met de het leesniveau van een kind. Ik probeer het karakter van het kleinkind waarvoor ik het boek schrijf mee te nemen in de verhalen. Doordat ze regelmatig bij me thuis komen spelen snap ik hun belevingswereld.”

De schrijfster ziet de totstandkoming van de vijf boeken ook als een leerproces. Drie van de vijf zijn in eigen beheer uitgebracht. “Schrijven, productie, uitgave en promotie zelf doen, is een hele hoop werk. Ik ben blij dat een uitgever interesse had in de laatste twee.”

'Een dier voor Roos' kreeg goede recensies van Stichting NBD Biblion, waardoor het boek ook opviel bij bibliotheken. “Ik moet nog afwachten hoe 'Guusje gaat op avontuur' wordt gerecenseerd door Biblion. Het is mijn favoriet omdat ik het zie als resultaat van mijn leerproces uit vijf boeken.”

Marleen is blij met de samenwerking met haar neef, illustrator Paul Wolfs. “Kinderen kiezen vaak voor de tekeningen. Hij maakt schitterende 3D illustraties bij mijn verhalen, waarin dieren een prominente plek krijgen.”

Marleen verwacht dat haar kleindochters de boeken zullen koesteren als aandenken aan hun oma. “Aan hun reacties merk ik dat ze het zeer waarderen dat ze een eigen boek hebben gekregen, al zijn ze er op een gegeven moment misschien een beetje te groot voor geworden.”

Of er een vervolg komt op de boeken voor Sara, Lynn, Noortje, Roos, Guusje weet Schmitz nu nog niet

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties