VIDEO: Raad Beekdaelen positief over noodopvang asielzoekers

Foto © ZO-NWS | Yves Lacroix
Gepubliceerd op 22/10/2021 om 13:14
Laatst bewerkt op 22/10/2021 om 17:14

De gemeenteraad van Beekdaelen staat positief tegenover de komst van de noodopvang voor asielzoekers op de oude legerbasis bij Schinnen. Wel plaatsen ze hier en daar kanttekeningen. Dat blijkt uit een rondvraag van ZO-NWS. 

PvdA
Zo vindt de PvdA dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft om voor een noodopvang te zorgen. Wel doet de partij enkele aanbevelingen aan het college. Zo wil de partij dat er een begeleidingscommissie ingesteld wordt met omwonenden, ondernemers en maatschappelijke organisaties. De commissie moet voeling houden met de omgeving en knelpunten op tijd duidelijk maken. 

Ook wil de partij dat de omgeving betrokken wordt bij het opvangcentrum. Zo zouden er lokale bedrijven ingehuurd kunnen worden om bijvoorbeeld maaltijden te verzorgen of technische diensten te verlenen. 

GroenLinks
Ook GroenLinks staat positief tegenover de noodopvang. "De nood is ontzettend hoog", zegt Clasina Debets. Ze is blij dat de gemeente Beekdaelen de benodigde hulp kan bieden. Wel legt ze de reden van hoge nood bij de VVD. "Die hebben landelijk grote fouten gemaakt".  

Vernieuwingsgroep
De Vernieuwingsgroep vindt ook dat de gemeente haar maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen. Volgens de partij worden gemeenten al maanden gevraagd om mee te denken met de problematiek in de opvang. "Echter gebeurt er nagenoeg niks", aldus de partij. "De vernieuwingsgroep maakt niet alleen een kille kosten-baten analyse, maar vaart ook op haar ethisch kompas". 

De partij verwijst naar de vastgelegde voorwaarden. Het gaat om maximaal 450 vluchtelingen en alleen gezinnen. De gemeente krijgt in de jaren 2021 en 2022 vrijstelling van de taak om voor huisvesting voor statushouders te zorgen en er komt geen druk op de huidige politie capaciteit. Die wordt waar nodig zelfs aangevuld, laat de partij in een persbericht weten. 

VVD
De VVD heeft haar twijfels bij die stelling. De partij vraagt zich af hoe de gemeente ervoor zorgt dat die noodzakelijke capaciteit er ook echt komt. In een twintigtal vragen aan het college gaat de partij verder in op komst van een noodopvang. Zo wil de partij weten waarom het USAG terrein, voor zover bekend, de enige nieuwe plek in Zuid Limburg is en welke inspanningen de provincie vericht heeft om ook andere gemeente te bewegen een noodopvang te realiseren. 

Beekdaelen Lokaal
Beekdaelen Lokaal heeft ook haar twijfels over de gestelde voorwaarden in de concept overeenkomst tussen het COA en de gemeente. "Die moeten vastgelegd worden", aldus Harry van der Laar. Daarnaast vindt hij dat omwonenden ook hun zegje moeten kunnen doen. "Er ligt al een AZC in Beekdaelen. Mensen zijn daar al niet blij mee, en daar komen nu nog eens 450 mensen bij. Dat geeft veel kwaad". 

Lees ook: Mogelijk opvang honderden asielzoekers op voormalige basis Schinnen

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties