VIDEO: 'Stoppen van muziekuitgeverij Schinnen onvermijdelijk'

foto © ZO-NWS
Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 12/01/2022 om 12:30
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

Muziekuitgeverij Hit Music uit Schinnen is per 1 januari gestopt. Doorgaan was volgens de eigenaren niet meer realistisch.

In 15 jaar tijd verzamelden de eigenaren Henk Martens, Rico Stevens en Etiënne Houben ongeveer 200 slagwerkcomposities van henzelf en anderen auteurs voor percussiegroepen in alle mogelijke samenstellingen.

Gloriedagen
De drie hebben een conservatoriumachtergrond en schreven veel composities voor gestemd slagwerk zoals xylofoon en marimba. "Uitgeverijen vroegen veel geld voor de verkoop en verspreiding van onze muziekstukken en daarom besloten we het zelf te gaan doen." Het werd een succes en veel componisten sloten zich aan. De eigenaren van Hit Music werkten de afgelopen jaren vanuit het kelderkantoor van Henk Martens onder diens huis.

Einde onvermijdelijk
"Op 1 januari is besloten de stekker uit het bedrijf te trekken omdat we door corona al twee jaar stil liggen en de rekeningen wel doorlopen, zegt Martens". Voor het stoppen zijn, naast de coronapandemie, meerdere oorzaken aan te geven. Door de opkomst van social media nemen componisten steeds meer zelf de rol van muziekuitgevers op zich. Ze regelen de verkoop, verspreiding en vergoeding van de stukken vaak via hun eigen website.

Muziekonderwijs
Ook de stopzetting van veel muziekverenigingen heeft zijn weerslag op de vraag naar composities. Composities voor een grote bezetting zijn niet meer zo populair. "Veel slagwerkgroepen kiezen voor het omzetten van poprepertoire en dat is niet wat wij willen aanbieden", aldus Rico Stevens. "De bezuinigingen op het muziekonderwijs de afgelopen jaren hakken er nu ook stevig in. Steeds minder jongeren leren nog een instrument bespelen en sluiten zich aan bij een drumband of slagwerkensemblevereniging. Het stoppen van Hit Music is een logisch gevolg van die maatschappelijke ontwikkeling. Ik vind het voor ons niet zo erg om te stoppen. Wel is het pijnlijk om te zien hoe slecht het gaat met de harmonie-, fanfare- en brassbandwereld, de HaFaBra", zegt Stevens.

Ook privéredenen van de drie musici spelen mee bij het besluit te stoppen. Zo gaat Martens gaat binnenkort met pensioen.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties