VIDEO: Werkgroep IVN roemt succesvol maar kapot kunstwerk vliegend hert

foto © ZO-NWS
Kris Nemeth
Gepubliceerd op 7/03/2022 om 11:32
Laatst bewerkt op 7/03/2022 om 13:25

Het monument van het vliegend hert op rotonde tussen Bingelrade en Jabeek is kapot. De houten boomstam waaruit kunstenaar Roel van Wijlick uit Venlo de enorme kever zaagde is compleet vermolmd.

Het kunstwerk werd 2013 in korte tijd gerealiseerd in opdracht van de toenmalige gemeente Onderbanken. De naar schatting 125 jaar oude beukenboom op het schoolplein van basisschool Sint Josef was door reuzenzwam aangetast en moest vanwege de veiligheid omgezaagd worden.

Kunstenaar Van Wijlick kreeg de opdracht uit de stam van de zieke boom een ode aan het Vliegend Hert te zagen. Eén van de weinige plekken waar deze grootste kever van Nederland leeft zijn de holle wegen die zich vlakbij het monument bevinden.

Het relatief zachte beukenhout werd bewust niet geverfd waardoor de ziekte kon voortwoekeren. Volgens plan zou de boom langzaam uit elkaar vallen en uiteindelijk zou worden teruggegeven aan de natuur.

Of er een nieuw kunstwerk op de rotonde aan de Kneijkuilerweg komt en of die weer het Vliegend Hert als thema krijgt weet wethouder John Essers van Beekdaelen nog niet. “Deze zomer buigt de politiek zich over het budget bestemd voor kunst in de openbare ruimte, inclusief rotondes. Rond die tijd wordt ook duidelijk hoeveel geld er is voor kunst op deze rotonde. In de tussentijd kunnen kunstenaars zich melden met goede ideeën”, zegt Essers.

Voor Jeanette Quadvlieg, lid van de werkgroep Vliegend Hert van IVN Beekdaelen-Onderbanken en als wethouder van de voormalige gemeente Onderbanken initiatiefnemer van het kunstwerk, mag er ook een kunstwerk rond een heel ander thema op de rotonde komen. “Het inmiddels kapotte kunstwerk heeft gedaan wat het moest doen: aandacht vragen voor het vliegend hert. En dat is gelukt,” zegt Quadvlieg.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties