Besluit Beekdaelen over Awacs wordt niet vernietigd

Gepubliceerd op 28/03/2023 om 10:40
Laatst bewerkt op 28/03/2023 om 11:22

Binnenlandse Zaken heeft het besluit van de gemeente Beekdaelen over de Awacs invliegroute niet vernietigd. De PvdA-fractie had hiervoor een verzoek ingediend.

De gemeente Beekdaelen besloot in oktober om geen besluit te nemen over het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Rode Beek. Eén onderdeel van het plan is het intekenen van een vliegroute voor de Awacs basis. De gemeente weigert dit al sinds 2019. Zij vrezen voor meer overlast. Bovendien zou de vliegroute een vrijbrief kunnen zijn voor het kappen van bomen in de route. 

De Raad van State had bepaald dat de gemeente alsnog een dergelijke zone moest intekenen. De gemeente besloot eerder nog om af te zien van een bestemmingsplanwijziging omdat de twee bedrijven die aanvankelijk naar het industriegebied zouden verhuizen op hun huidige locatie in Schinveld blijven zitten. 

Volgens de PvdA legt de gemeente daarmee een uitspraak van Nederlands hoogste rechtbank naast zich neer. Daarmee zou de gemeente zich volgens fractie-voorzitter Lars Kockelkoren ook niet aan de wet houden. Hij had daarom bij Binnenlandse Zaken een verzoek ingediend om het besluit te laten vernietigen. Het ministerie gaat hier niet in mee omdat er geen rechtsgevolgen zitten aan het niet nemen van geen besluit.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties