Vrijwilligers cruciaal voor slagen Pinkpop

foto © Omroep Landgraaf | Leo Thomas
Gepubliceerd op 18/06/2023 om 09:28
Laatst bewerkt op 18/06/2023 om 09:49

Vrijwilligers zijn goud waard. Ook bij het Pinkpop Festival. Om het festijn, waar zo'n 65000 muziekliefhebbers naar toe trekken in goede banen te leiden, moet een ontzaglijke strakke organisatie op touw gezet worden.

De festivalgangers moeten op grote campings worden opgevangen. De grote toevloed van bezoekers moet in goede banen worden geleid. Rondom het terrein moeten parkeervoorzieningen worden getroffen. Het festivalterrein op Megaland moet adequate voorzieningen hebben, een perfecte muzikale beleving mogelijk maken, maar bovenal veilig zijn voor de bezoekers, voor, tijdens en bij het vertrek van het festivalterrein.

Om dit te bereiken huurt Mojo veel professionele organisaties in. Politie, brandweer, verkeersleiders, technici, communicatiedeskundigen en nog veel meer. Maar vrijwilligers blijven onmisbaar om het festival uitvoerbaar en betaalbaar te houden. Hierbij rust ook een grote verantwoordelijkheid bij de gemeente.

Zo'n 25 jaar geleden regelde de gemeente met eigen diensten de ondersteuning van het festival in goede samenwerking met Jan Smeets. Vrijwilligers werden geworven bij diverse verenigingen en begeleid bij de diverse taken. Hiervoor kregen de verenigingen een vergoeding per geïnvesteerd uur.

Loek Reisinger was een van de eerste die de vrijwilligers vanuit de verenigingen van het Eikske begeleidde en in contact bracht met de gemeente. Vanuit zijn ervaring als manager wist hij al snel een goede organisatie op te zetten als sparringpartner van de gemeente. Dat leidde ertoe dat de gemeente de organisatievorm graag over de gehele gemeente wilde uitbreiden. Hiertoe werd later de stichting SVC Mega (Samenwerking Verenigings Collectief bij Mega-activiteiten) opgezet met Loek Reisinger als voorzitter.

Loek: "De stichting wordt al in een vroeg stadium benaderd door de gemeente. Zij geven door hoeveel posten uitgezet moeten worden, waar en met hoeveel vrijwilligers het werk geklaard moet worden. Wij hebben inmiddels een heel goede band met de verenigingen in Landgraaf opgebouwd", zegt Reisiger. "Wij vragen de geïnteresseerde verenigingen een coördinator af te vaardigen naar de gezamenlijk vergaderingen met çarte blanche' om gezamenlijke afspraken te maken over hoeveel posten elke vereniging kan bezetten met het aantal mensen dat nodig is. Verdeeld over drie schiften per dag. Dat kan oplopen tot 20.000 mensen, verdeeld over drie dagen. In totaal kan de stichting ongeveer 3.500 uren declareren. Vervolgens maken wij als stichting een begroting op en laten die accorderen bij de gemeente. Achteraf verrekenen wij de geïnvesteerde uren per vereniging. Er zijn verenigingen die zo wel tot 7.000 euro aan de verenigingskas kunnen toevoegen."

Loek is trots op de medewerking van de coördinatoren. De werkvorm blijkt een goed systeem. Coördinatoren blijven zich verantwoordelijk voelen en begeleiden hun vrijwilligers met zorg en verantwoording. Vrijwilligers zijn goud waard. Ze zijn de ogen en de oren van de organisatie. Vrijwilligers zijn het visitekaartje van de gemeente Landgraaf. In de praktijk leidt tot een plezierige samenwerking.

Reisiger: "In september danken we de coördinatoren voor hun inzet door hen uit te nodigen voor een gezamenlijk etentje met een gezellig achterafje. De vrijwilligers krijgen aandacht binnen hun eigen vereniging."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties